İlk çocuk ve son çocuklarda psikolojik dayanıklılık ve koşullu öz-değerin incelenmesi: Ataşehir örneği
Investigation of resilience and contingent self-worth in first-child and late-children: Ataşehir example
- Tez No: 825508
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Koşullu Öz-değer, Doğum Sırası, Psikolojik dayanıklılık, Conditional Self-worth, Birth Order, Resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı 18-65 yaş aralığındaki ilk ve son çocuklarda koşullu öz-değer alanları ile psikolokik dayanıklılık ilişkisinin belirlenmesidir. Ayrıca 18-65 yaş aralığındali ilk ve son çocuklardaki koşullu öz-değerin ve psikolojik dayanıklılığın yaş, cinsiyet ve gelir düzeyine göre farklılığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veriler anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Katılımcıların psikolojik dayanıklılık düzeylerini belirlemek için Basım ve Çetin (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (RSA), koşullu öz-değer düzeylerini belirlemek için Çetin, Akın ve Eroğlu (2011) tarafından Türkçe güvenirlik geçerlilik çalışmaları yapılan Koşullu Öz-Değer Ölçeği (KÖDÖ) ile katılımcıların yaş, cinsiyet ve gelir düzeyi sorularının yer aldığı sosyodemografik veri formu uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 25.0 programından yararlanılmıştır. Kullanılan ölçeklere ve alt boyularına ayrı ayrı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk normallik testleri yapılmıştır. Sadece test sonuçlarının yanıltıcı olabilmesine karşın çarpıklık ve basıklık değerlerine bakılmıştır. Değişkenlerin normal dağılım gösterdiği kabul edilerek bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi ve tukey post-hoc testi kullanılmıştır. Ölçekler ve alt boyutları arasındaki ilişkiye belirlemek ve sosyodemografik veri formundaki değişkenlerin ölçek puanları ile anlamlı farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için pearson korelasyon analizi yapılmıştır.Araştırma sonucunda doğum sırası ve içsel koşullu öz-değer arasında ilişki tespit edilirken doğum sırası ve dışsal koşullu öz-değer arasında bir ilişki saptanmamıştı. Psikolojik dayanıklılık ve içsel koşullu öz-değer arasında da bir ilişki tespit edilirken dışsal koşullu öz-değer aralanı ile bir ilişki bulunamamıştır. Psikolojik dayanıklılık ile doğum sırası incelendiğinde ise anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between conditional self-worth domains and resilience in first and last children between the ages of 18-65. In addition, it was aimed to examine the conditional self-worth and psychological resilience difference in first and last children between the ages of 18-65 according to age, gender and income level. The data in the study were obtained by using the survey method. The Psychological Resilience Scale for Adults (RSA) adapted into Turkish by Basım and Çetin (2011) was used to determine the resilience levels of the participants and in order to determine the conditional self-worth levels, The Contingencies of Self-Worth Scale (CSWS), for which Turkish reliability and validity studies were conducted by Çetin, Akın, and Eroğlu (2011), was applied. A sociodemographic data form including age, gender and income level questions was applied to the participants. SPSS 25.0 program was used for the analysis of the data. Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk normality tests were performed separately for the scales and sub-dimensions used. Since test results may be misleading, skewness and kurtosis values were checked. Independent sample t-test, one-way analysis of variance and tukey post-hoc test were used assuming that the variables were normally distributed. Pearson correlation analysis was performed to determine the relationship between the scales and their sub-dimensions and to determine whether the variables in the sociodemographic data form showed a significant difference according to the scale scores. As a result of the research, while a relationship was found between birth order and intrinsic conditional self-worth, no relationship was found between birth order and extrinsic conditional self-worth. While a relationship was found between psychological resilience and internal conditional self-worth, no relationship was found with external conditional self-worth interval. When psychological resilience and birth order were examined, no significant relationship was found.