A comparative content analysis of two children's mathematics books the cat in numberland and jayden's rescue
Sayılar diyarındaki kedi ve kraliçeyi kurtarmak: İki çocuk matematik kitabının içeriğinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 825526
  2. Yazar: FİRDEVS MELTEM AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANITA NICOLE ALEXANDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İçeriğe Bağlı Tipoloji, Matematik ile İlgili Çocuk Okuma Kitapları, Content Domain Specific Typology, Children's Mathematics Books
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çocuklar için matematik okuma kitapları dünya genelinde öğretmenler ve aileler tarafından giderek daha fazla ilgi görmektedir. Ancak bu kitapların seçimi, çoğunlukla bu kitapların popülerliğine ya da yayın evlerinin öneri listelerine göre yapılır. Bu çalışma, çocuklar için yazılmış olan matematik kitaplarının kalitesini nasıl ölçüleceği ile kitaplarda ele alınan matematiksel becerilere ve kazanımlara ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma betimleyici analiz ile çocuklar için yazılmış bir matematik kitabının farklı yönlerini değerlendirmek için iki yöntem kullanır: içerik analizi ve içeriğe bağlı bir tipoloji. Çalışmada iki çocuk matematik kitabının analizi yapılmıştır; Sayılar Diyarındaki Kedi ve Kraliçeyi Kurtarmak. Bu çalışmanın sonucu kitapların farklı matematiksel beceri ve kazanımları hedeflediğini ve matematiksel modellemeye farklı alanlardan yaklaştıklarını göstermektedir. Yazarların farklı motivasyonları bu beceri ve kazanımların farklı şekillenmesine sebep olmuştur. Sayılar Diyarındaki Kedi, sayılabilir sonsuzluk gibi karmaşık konuları tanıtırken, Kraliçeyi Kurtarmak okuyucularının problem çözme becerisini kazanmalarına yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Children's mathematics books are receiving increasing attention by teachers and parents around the world. However, the choice of these books is highly depending on the popularity of the book or the publisher's suggestion lists. This study aims to shed light to how to measure the quality of children's mathematics books and observe the addressed mathematical skills and outcomes of it. By descriptive analysis of the content analysis and the content domain specific typology, this study shows two different methods to evaluate different aspects of any children's mathematics book. In this study two children's books were analyzed: Jayden's Rescue and The Cat in Numberland. The results of this study show that the two books have different mathematical skills and objectives, and different approaches to mathematical modelling. The authors' different motivations shaped these outcomes, skills, and levels for these books. The Cat in Numberland introduces sophisticated topics like countable infinities to its inquiring readers whereas Jayden's Rescue helps its readers to gain problem-solving skills for their mathematics lessons.