Application of total quality management (TQM) approaches on a web-based TQM course desgn and conduct
Toplam kalite yönetimi yaklaşımlarının web'e dayalı bir toplam kalite yönetimi dersinin tasarımı ve verilişinde uygulanması
  1. Tez No: 82559
  2. Yazar: HASAN NADİR DERİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Uzaktan Eğitim, Öğrenmenin Değerlendirilmesi, Kalite İşlev Konuşlandırma vı, Total Quality Management, Distance Education, Assessment of Learning, Quality Function Deployment. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
oz TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARININ WEB'E DAYALI BİR TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ DERSİNİN TASARIMI VE VERİLİŞİNDE UYGULANMASI Derin, Hasan Nadir Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülser Koksal Eylül 1999, 161 sayfa Bu çalışmada, kısmen asenkron olarak verilen Toplam Kalite Yönetimi dersinin tasarımı ve yürütülmesi açıklanmaktadır. Bu derse değişik üniversitelerin değişik programlarından öğrenciler kayıt olabilmektedirler. Bunun yanında, diğer kuruluşlar ve endüstriden gelen kişiler de bu derse özel statüde kayıt olabilirler. Dersin tasarımında, toplam kalite yönetimi prensipleri ve web üzerinden eğitim yaklaşımları kullanılmıştır. Özel önem verilen noktalar, gelecek için planlama, açık hedefler, katılım, motivasyon, takım çalışması, liderlik, problem çözümü, sürekli iyileştirme, yetkelendirilmiş öğrenciler ve öğrenmenin değerlendirilmesiolarak sıralanabilir. Ders ile ilgili belli başlı söz sahipleri; öğrenciler, mezunlar, dersin öğretim elemanları, işverenler ve üniversite yönetimidir. Dersin tasarımında bu grupların mezunlardan beklenti ve istekleri dikkate alınmıştır. Dersin asenkron yapısından gelen zorluklar tartışılmış ve tasarım yolu ile en aza indirilmeye çalışılmıştır. Dersin verilişinde, dersin kalitesinin iyileştirilmesi, bir proje konusu olarak, bir öğrenci takımı tarafından ele alınmıştır. Ders iki dönem boyunca verilişi ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) APPROACHES ON A WEB-BASED TQM COURSE DESIGN AND CONDUCT Derin, Hasan Nadir M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülser Koksal September 1999, 161 pages In this thesis, design and conduct of a partially asynchronous course on Total Quality Management are explained. Students enrolled in various engineering and other programs in a university can take the course. Also people from other institutions and industry are allowed to register for the course on a special status. In the design and conduct of the course, Total Quality Management principles and web-based education approaches are used. Planning for the future, clear objectives, 111participation, motivation, teamwork, leadership, problem solving, continuous improvement, empowered students, and learning assessment are given special emphasis. Major stakeholders are identified as students, graduates, instructors of the course, potential employers of the students, and the university management. Their expectations from the graduates are taken into account while designing the course. Difficulties due to the asynchronous nature of the course conduct are studied, and tried to be minimized by the design. In conducting the course, a student team is formed to improve the quality of the course as a project. Two semesters' conduct of the course is evaluated, and the results are discussed.