The effectiveness of the monitoring and evaluation system in ngos operating on the Syrian response
Suriye'ye müdahale konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarında izleme ve değerlendirme sisteminin etkinliğini incelemeyi amaçlamaktadır
  1. Tez No: 825619
  2. Yazar: FUAD MAHDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDMUND UDEMBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkililik, İzleme, Değerlendirme, Sistemler, STK'lar, Suriye mültecileri, Bağışçı, Effectiveness, Monitoring, Evaluation, Systems, NGOs, Syria refugees, Donors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez, 2012'den bu yana Suriye'deki insani projelerde yer alan Sivil Toplum Kuruluşları (STK'lar) tarafından izleme ve değerlendirme (M&E) sistemlerinin kurumsallaştırılması konusunda tutarlı ve sistemli bilgi ihtiyacını ele almaktadır. M&E sistemleri, insani yardım sistemlerinde sorumluluk ve performansı iyileştirmede hayati bir rol oynamaktadır. Suriye krizi, Suriye mülteci krizi olarak da bilinir, yüz binlerce çocuk ve aileyi etkileyen ciddi bir insani acil durum yaratmıştır. Bu araştırmanın temel amacı, insani projelere tahsis edilen kalkınma işbirliği fonlarının etkin bir şekilde kullanımının önemini incelemek ve izleme ve değerlendirme sistemlerinin belirli etkilerini değerlendirmektir. Daha önceki çalışmalar, etkili M&E sistemlerinin geliştirildiğini göstermiştir, ancak tüm tasarımların uygulamada eşit derecede başarılı olmadığı ortaya çıkmıştır. Kullanımlarına rağmen, birçok M&E sistemi tam uygulamada zorluklarla karşılaşmıştır. Bu çalışma, kısmi uygulamaya katkıda bulunan temel faktörleri araştırmayı ve gelişim işbirliği fonlarının verimli tahsisini sağlamada M&E sistemlerinin genel etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Suriye'deki insani projelerin bağlamında, izleme ve değerlendirme sistemi etkinliğinin keşfedilmesine yol açan birkaç önemli zorluk bulunmaktadır. Sınırlı kaynaklar, kapsamlı M&E sistemleri kurmaya çalışan STK'lar için önemli bir engel oluşturmaktadır. Yeterli finansman, teknolojik altyapı ve yetenekli personel başarılı uygulama için gereklidir. Ayrıca, uzak ve ulaşılamayan bölgelerdeki yararlanıcılara ulaşmak lojistik zorluklar yaratır ve veri toplama ile etkili izleme ve değerlendirmeyi engeller. M&E uzmanları tarafından toplanan kullanılabilir verilerin eksikliği, insani projelerin etkisini ve sonuçlarını doğru bir şekilde değerlendirme yeteneğini sınırlayan başka bir önemli zorluktur. Ayrıca, çatışma bölgelerinde M&E sistemlerinin işletilmesi güvenlik endişelerini artırır ve uygulamaya daha fazla karmaşıklık ekler. Ampirik kanıtlar ve içgörüler elde etmek için araştırma metodolojisi, Suriye'de faaliyet gösteren 30 STK'ya detaylı anketlerin uygulanmasını içermektedir. Anketler, bağışçıları, izleme ve değerlendirme uzmanlarını ve insani çabalarda aktif olarak yer alan STK temsilcilerini hedeflemektedir. Elde edilen yanıtlar aracılığıyla, çalışma mevcut M&E sistemlerinin etkinliğini titizlikle değerlendirmeyi ve ölçmeyi amaçlamaktadır. Anketler ayrıca, bu sistemlerin işletilmesi ve sürdürülmesi sırasında karşılaşılan belirli zorlukların belirlenmesine ve incelenmesine yardımcı olarak etkinliklerini etkileyen faktörlerin kapsamlı bir anlayışını sağlayacaktır. Bu araştırma çalışmasının beklenen bulgularının, Suriye'de gerçekleştirilen insani projelerde izleme ve değerlendirme sistemlerinin kurumsallaştırılması için gelecekteki stratejilere değerli bilgiler sağlaması beklenmektedir. Zorlukları etkin bir şekilde ele alarak ve M&E sistemlerinin etkinliğini artırarak, gelişim işbirliği fonlarının tahsisinde şeffaflığı, hesap verebilirliği ve verimliliği teşvik etmeyi amaçlanmaktadır. Sonuç olarak, bu çabalar, insani yardım sonuçlarını iyileştirmeye ve süregelen Suriye krizine daha etkili bir yanıt sağlamaya katkıda bulunacaktır. Mevcut M&E sistemlerinin karşılaştığı zorlukları ve etkinliklerini kapsamlı bir şekilde analiz ederek, araştırma, hesap verebilirliği güçlendirmeyi, performansı optimize etmeyi ve Suriye krizinden kaynaklanan çok yönlü ihtiyaçların pozitif etkisini en üst düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, bu tez, gelişim işbirliği fonlarının etkin bir şekilde kullanılmasının zorunlu ihtiyacına odaklanmakta ve Suriye'de uygulanan insani projelerde izleme ve değerlendirme sistemlerinin spesifik etkilerini incelemektedir. Bu araştırmaya göre, Suriye yanıtında yer alan STK'lar, orta düzeyde etkili bir izleme ve değerlendirme (M&E) sistemine sahip olmuşlardır ve ortalama değer 3.83'tür. Belirlenen zorluklar arasında yeterli niteliklere sahip personelin eksikliği, yetersiz finansman ve doğrulama için yetersiz belgeleme yer almaktadır. Diğer engeller arasında M&E sisteminin sınırlı erişimi ve bilgisi, uzaktan yönetim zorlukları, yararlanıcıların yer değiştirmesi, kurumsal kültür sorunları ve M&E'nin rolüne dair anlayış eksikliği bulunmaktadır. Bağışçı/İNGO/M&E STK'larının sistem yaklaşımı, doğru bilgi sağlama, ihtiyaçları sınıflandırma, deneyimleri paylaşma, eğitim sunma ve sağlam M&E sistemlerini uygulama yoluyla Suriye insani programını desteklemektedir. İnsani yanıtı iyileştirmek için önerilen eylemler arasında yakın proje izlemesi, savunmasız nüfuslar için geliştirilmiş seçim kriterleri, raporlama araçları ve kalitesinin artırılması, CRM sistemlerinin güçlendirilmesi ve program kalitesi ile kanıtın iyileştirilmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the crucial need for consistent and systematic information on the institutionalization of monitoring and evaluation (M&E) systems in Non-governmental Organizations (NGOs) involved in humanitarian projects in Syria since 2012. M&E systems play a vital role in improving accountability and performance within the humanitarian aid system. The Syrian crisis, also known as the Syrian refugee crisis, has created a severe humanitarian emergency, impacting hundreds of thousands of children and families. The primary objective of this research is to examine the importance of effectively utilizing development cooperation funds allocated to humanitarian projects and to assess the specific effects of monitoring and evaluation systems. Previous studies have shown that although effective M&E systems have been developed, not all designs are equally successful in practice. Despite their utilization, many M&E systems have faced challenges in their full implementation. This study aims to explore the underlying factors contributing to the partial implementation and evaluate the overall effectiveness of M&E systems in ensuring the efficient allocation of development cooperation funds. Several significant challenges have prompted the exploration of monitoring and evaluation system effectiveness within the context of humanitarian projects in Syria. Limited resources pose a major obstacle for NGOs seeking to establish comprehensive M&E systems. Adequate funding, technological infrastructure, and skilled personnel are essential for successful implementation. Additionally, reaching beneficiaries located in remote and inaccessible areas poses logistical difficulties, hindering data collection and effective monitoring and evaluation. The lack of usable data collected by M&E experts is another significant challenge, as it limits the ability to accurately assess the impact and outcomes of humanitarian projects. Moreover, operating M&E systems in conflict zones raises security concerns and adds further complexities to their implementation. To gather empirical evidence and insights, the research methodology involves administering detailed questionnaires to 30 NGOs operating in Syria. The questionnaires target donors, monitoring and evaluation experts, and NGO representatives actively involved in humanitarian efforts. Through the responses received, the study aims to rigorously evaluate and measure the effectiveness of existing M&E systems. The questionnaires will also facilitate the identification and examination of specific challenges encountered in operating and maintaining these systems, providing a comprehensive understanding of the factors impacting their effectiveness. The anticipated findings of this research endeavor are expected to yield valuable insights that can inform future strategies for the institutionalization of monitoring and evaluation systems in humanitarian projects conducted in Syria. By effectively addressing the challenges and enhancing the effectiveness of M&E systems, the aim is to promote transparency, accountability, and efficiency in the allocation of development cooperation funds. Ultimately, these efforts will contribute to improving humanitarian aid outcomes and facilitating a more effective response to the ongoing Syrian crisis. By conducting a thorough analysis of the challenges faced and the effectiveness of existing M&E systems, the research aims to strengthen accountability, optimize performance, and maximize the positive impact of humanitarian aid in addressing the multifaceted needs arising from the Syrian crisis. In conclusion, this thesis focuses on the imperative need to effectively utilize development cooperation funds and examines the specific effects of monitoring and evaluation systems in humanitarian projects implemented in Syria. As per this research, NGOs involved in the Syrian response have implemented a moderately effective monitoring and evaluation (M&E) system, with a mean value of 3.83. Challenges identified include a lack of competent personnel, insufficient funding, and inadequate documentation for verification. Other obstacles include limited access and knowledge of the M&E system, remote management difficulties, beneficiary displacement, organizational culture issues, and a lack of understanding regarding the role of M&E. The donor/INGO/M&E NGO's system approach supports the Syrian humanitarian program by providing accurate information, classifying needs, sharing experiences, offering training, and implementing robust M&E systems. To improve the humanitarian response, recommended actions include close project monitoring, refined selection criteria for vulnerable populations, enhanced reporting tools and quality, strengthened CRM systems, and improved program quality, and evidence.