Sınıf öğretmenlerinin pandemi döneminde yaşanan öğrenme kayıplarına ilişkin görüş ve önerileri
Opinions and suggestions of classroom teachers regarding the learning losses experienced during the pandemic period
  1. Tez No: 848389
  2. Yazar: AYÇA ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 Pandemisi, Öğrenme Kaybı, İlkokul Öğrencileri, Sınıf Öğretmeni, COVID-19 Pandemic, Primary School Students, Learning Loss, Classroom Teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu durum çalışmasında, COVID-19 salgını nedeniyle okuldan uzak kalınan pandemi döneminde yaşanan öğrenme kayıplarına ilişkin 2022-2023 öğretim yılında Konya'da görev yapan 40 gönüllü sınıf öğretmeninin görüşleri incelenmiştir. Araştırmanın verileri, 10 açık-uçlu sorudan oluşan bir anketle elde edilmiş ve betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularında öğrencilerin akademik becerileri, sosyal öğrenme becerileri ve okuma-yazma-anlama becerilerindeki kayıplar üzerinde durulmuştur. Öğrencilerin her dersten öğrenme kaybı yaşadıkları ifade edilmiş, en çok kayıp yaşanan derslerin ise matematik ve Türkçe dersi olduğu tespit edilmiştir. Öğrenme kayıplarının yaşanmasının temel sebepleri, teknoloji ve internet sorunları, aile desteğinin yetersizliği, fiziksel uzaklık, odaklanmanın sağlanamaması, ev çalışmalarının yeterli yapılmaması ve düzenli ders katılımının sağlanamaması olarak tespit edilmiştir. Öğrenme kayıplarının yaşanması, bir sonraki sınıf düzeyine hazır olmama durumu, öğrenciler arasındaki öğrenme farkının artması, eğitim-öğretim sürecinin sekteye uğraması, öğretmen motivasyon eksikliği, ders yönetiminde yaşanan problemler ve sosyal-duygusal-zihinsel gelişim eksikliğinden kaynaklanan problemlere neden olmuştur. Öğretmenlerin öğrenme kaybı yaşanmaması için dijital materyal ve etkinlik kullanımı, konu videoları paylaşımı, ödev ve çalışma takibi, öğrencilerle iletişim, ders saati planlaması, ailelerle iletişim ve telafi eğitimi gibi önlemler aldıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin yaşanılan öğrenme kayıplarını gidermek için ise telafi eğitimler, sosyal etkinlikler ve grup çalışmaları yaparak, veli destekli planlamalar uygulayarak, çeşitli etkinlik ve materyal desteğiyle önlem aldıkları tespit edilmiştir. Pandemi dolayısıyla öğrencilerin maruz kaldıkları zorluklar ve sorunlar arasında disiplin, fiziksel etkinlik ve sosyal ilişkilerin azalması, davranış bozukluğu, odaklanamama-dikkat dağınıklığı, derse katılma ortamı, teknolojik imkân ve altyapı yetersizliği, veli desteğinin yetersiz kalması, teknoloji bağımlılığı eksik ya da yanlış öğrenme, sağlık problemleri öne sürülmüştür. Bu zorluk ve sorunlara karşı uygulanan çözümler ise öğretmen-veli iş birliğini sağlama, çeşitli etkinlik ve grup oyunları, öğrenciye rehberlik etme ve yönlendirme, ders saati planlamaları, sosyal faaliyet çalışmaları, ek ders desteği, ek materyal desteği olarak tespit edilmiştir. Bu araştırmanın bulgularından hareketle akademik ve sosyal beceri kayıplarını gidermek için çalışmaların yapılması, online derslerde çok fazla kullanılan dijital materyallerin içeriklerinin geliştirilmesi, öğrencilere teknolojik donanım imkânı sağlanması, rehberlik hizmeti çalışmalarının arttırılması, öğretmen-öğrenci ve ailelerine psikolojik destek sağlanmasına yönelik öneriler getirilmiştir. Gelecekte uzaktan eğitimin tekrar yaşanması durumunda alınan önlemlerle öğrenme kayıplarını en aza indirmek mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
This case study examined the opinions of 40 volunteer classroom teachers working in Konya in the 2022-2023 academic year regarding the learning losses experienced during the pandemic period when students were away from school due to the COVID-19 outbreak. The data of the research were obtained through a survey form consisting of 10 open-ended questions and analyzed descriptively. The findings of the research focused on the losses in students' academic, social learning and reading-writing-comprehension skills. It was stated that students experienced learning loss in every subject, but the most losses were seen in mathematics and Turkish. The main reasons for learning losses have been identified as technology and internet problems, insufficient family support, physical distance, inability to focus, insufficient homework and lack of regular class attendance. It has been suggested that learning losses are the problems caused by not being ready for the next grade level, increasing the existing learning gap between students, interruption of the education-training process, lack of teacher motivation, problems in course management and lack of social-emotional-mental development. Precautions taken by teachers to prevent learning loss through use of digital materials and activities, sharing subject videos, tracking homework and study, communication with students, lesson time planning, communication with families and compensatory education. It has been determined that teachers take precautions to compensate for learning losses by providing make-up training, social activities, and group work, implementing parent-supported planning, and providing various activities and material support. Difficulties and problems that students are exposed to due to the pandemic include discipline problems, decrease in physical activity and social relations, behavioral disorder problems, inability to focus-distraction, problems arising from the environment of attending classes, lack of technological facilities and infrastructure, insufficient parental support, lack of technology addiction. The solutions implemented against these difficulties and problems have been determined as providing teacher-parent cooperation, various activities, and group games, guiding, and directing the student, lesson time planning, social activity studies, additional course support, additional material support. Based on the findings of this research, suggestions are made regarding conducting studies to eliminate the loss of academic and social skills, developing the content of digital materials widely used in online courses, providing students with technological equipment, increasing guidance service work, and providing opportunities to provide psychological support to teachers-students and their families. has been brought. If distance education occurs again in the future, it may be possible to minimize learning losses with the precautions taken.