Kuşak yol projesi'nin Türkiye ticareti bağlamında farklı sektörler açısından fırsat algısının değerlendirilmesi
Evaluation of the opportunity perception of the belt road project in terms of different sectors in the contex of Turkish trade
  1. Tez No: 825668
  2. Yazar: FİGEN FANSA DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kuşak Yol Projesi, Ticaret, Sektör, Fırsat, Turkey, Belt Road Project, Trade, Sector, Opportunity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Yüzyıllardır ticaretin devam ettiği, kültürlerin“etkileşim”hâlinde oldukları bir güzergâh olan“İpek Yolu”, 2013'te Kuşak Yol Projesi'ne dönüştürülmüştür.“Kuşak Yol Projesi”, Çin'den“Afrika Kıtası”da dâhil, Avrupa'ya kadar yoğun bir nüfusun yaşadığı güzergâh üzerinde yer almaktadır. Çin, bu projede yer alan ülkelere“komünikasyon, finansman ve ulaştırma”desteği de sağlanmaktadır. Projeyi, Çin'in özellikle“enerji”ve“hammadde”ihtiyacını karşılamaya yönelik oluşturduğu bir proje olarak gören ülkeler de vardır. Kuşak Yol Projesi, Çin için ekonomik ve ticarî bir proje olmasının yanında derin politik amaçlar ihtiva etmektedir. Çin'in, projeye taraf bazı ülkelere verdiği yüksek meblâğdaki kredilere karşılık“borç tuzağı diplomasisi”siyasasını uygulaması, Kuşak Yol Projesi'ni emperyal siyasaları doğrultusunda kullandığı algısını güçlendirmektedir. Çin, bu projeyi bölgesel ve küresel bunalımlara rağmen devam ettirmektedir. Her ne kadar kazançları ve zorlukları olsa da, Kuşak Yol Projesi, ekonomik entegrasyon temelinde işleyen bir hamle olarak görülmektedir. Kuşak Yol Projesi'nin“kazan kazan”ilkesi çerçevesinde, ülkelerin ekonomik kalkınmalarına yarar sağlaması beklenmektedir.“Kuşak Yol Projesi”; Asya'yı, Avrupa'yı ve Afrika'yı için alan, değişik uzanımları olan, kapsama alanı çok geniş bir projedir. Proje, ülkeler arasında alışverişin yoğunlaşmasıyla beraber daha da dikkati çeken bir hâl almıştır. Gelişen ekonomisi ile Çin, Asya'da önemli bir küresel güç hâline gelmiştir. Türkiye ise; Atlantik ve Pasifik sistemleri arasında çok önemli bir görevi görmektedir. Global çapta çok farklı boyutları olan Kuşak Yol Projesi'nde, Türkiye için türlü fırsatlar ve tehditler olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda, Kuşak Yol Projesi'nin detaylı olarak analiz edilmesi önem taşımaktadır. Dolayısıyla, bu tezin amacı; Kuşak Yol Projesi'ni detaylı bir şekilde analiz ederek, söz konusu girişimin Türkiye'deki farklı sektörler açısından fırsat algısı boyutunda değerlendirmesini yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The“Silk Road”, a route where trade has continued for centuries and cultures have been“interacting”, was transformed into the Belt Road Project in 2013. The“Belt and Road Project”is located on the route where a dense population lives from China to Europe, including the“African Continent”. China also provides“communication, financing and transportation”support to the countries involved in this project. There are also countries that see the project as a project created to meet the“energy”and“raw material”needs of China. The Belt and Road Project, besides being an economic and commercial project for China, contains deep political aims. China's implementation of the“debt trap diplomacy”policy in return for the high amount of loans it has given to some countries that are party to the project strengthens the perception that it uses the Belt and Road Project in line with its imperial policies. China continues this project despite regional and global crises. Despite its gains and challenges, the Belt and Road Project is seen as a move that works on the basis of economic integration. Within the framework of the“win-win”principle of the Belt Road Project, it is expected to benefit the economic development of the countries.“Belt and Road Project”; it is a very wide-ranging project with different extensions, covering Asia, Europe and Africa. The project has become even more remarkable with the intensification of exchange between countries. With its developing economy China, has become an important global power in Asia. On the other hand, Turkiye is an important“bridge”between the Atlantic and Pacific systems. It is thought that there are various opportunities and threats for Turkey in the Belt Road Project, which has many different dimensions on a global scale. In this context, it is important to analyze the results of the Belt Road Project in detail. Therefore, the aim of this thesis is to analyze the Belt Road Project in detail and evaluate the initiatives in different sectors in terms of opportunity perception in Turkey.