Eser düzeydeki nikelin mikroekstraksiyon ile ayrılması ve zenginleştirilmesi
Separation and preconcentration of trace nickel by micro extraction
  1. Tez No: 825902
  2. Yazar: BİRGÜL AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karboksillenmiş nano elmas, nikel, adsorbsiyon, katı faz mikroekstraksiyon, atomik absorpsiyon spektrometresi, Carboxylated nanodiamond, nickel, adsorption, solid phase microextraction, atomic absorption spectrometry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma eser düzeydeki nikel iyonlarının ayrılması ve zenginleştirilmesi için yeni bir katı faz mikroekstraksiyonu (SPME) yöntemi geliştirilmiştir. SPME yöntemi, sol-jel kalsinasyon ve hidrotermal sentez yöntemleriyle hazırlanan yeni bir adsorban olan K-NE@CuAl2O4@TiO2'nin kullanımını içermektedir. Sentezlenen adsorban, Fourier-dönüşümlü kızılötesi spektroskopi (FT-IR), X-ışını kırınımı (XRD) ve alan emisyonlu taramalı elektron mikroskopu (FE-SEM) kullanılarak karakterize edilmiştir. Maksimum verimliliği elde etmek için pH, örnek hacmi, elüent tipi, elüent hacmi ve adsorban miktarı gibi çeşitli analitik parametreler optimize edilmiştir. Geri kazanma değerleri üzerinde yabancı iyonların etkisi de incelenmiştir. Analit için tayin sınırı (LOD), göreceli standart sapma (RSD%) ve korelasyon katsayısı (R2) sırasıyla 0,29 μg L-1, %6 ve 0,997 olarak belirlenmiştir. Geliştirilen SPME yönteminin doğruluğu, TMDA-64.3 ile zenginleştirilmiş su ve NIST 1573a domates yaprağı sertifikalı referans malzemelerinin analiziyle değerlendirilmiştir. Son olarak, yöntem, gıda, baharat, doğal su ve atık su örneklerinin analizlerinde başarılı bir şekilde pratik olarak uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
A novel micro solid phase extraction (µ-SPE) technique was developed for the separation and preconcentration of trace amounts of nickel ions from aqueous samples. The µ-SPE method involved the use of a newly synthesized adsorbent, C-ND@CuAl2O4@TiO2, which was prepared through sol-gel calcination and hydrothermal synthesis methods. The adsorbent was characterized using Fourier-transform infrared spectroscopy (FT-IR), X-ray diffraction (XRD), and field emission scanning electron microscopy (FE-SEM). Various analytical parameters such as pH, sample volume, type of eluent, volume of eluent, and amount of adsorbent were optimized to achieve maximum efficiency. The influence of foreign ions on the recovery values was also investigated. The limit of detection (LOD), relative standard deviation (RSD%) and correlation coefficient (R2) for the analyte were determined to be 0.29 μg L−1, 6% and 0.997, respectively. The accuracy of the developed method was assessed by analyzing TMDA-64.3 fortified water and NIST 1573a tomato leaves certified reference materials. Finally, the method was successfully applied to the analysis of food, spices, natural water, and wastewater samples, demonstrating its practical applicability.