Yavaş şehirlerde yöresel yemeklerin ve konfor gıdaların bilinirliği üzerine bir çalışma: Seferihisar örneği
A study on local and comfort foods awareness in slow cities: The case of Seferihisar
  1. Tez No: 826088
  2. Yazar: SEMRA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE TÜRKÖZ BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Konfor Gıda, Seferihisar, Yavaş Şehir, Yavaş Yemek, Yöresel Yemek, Comfort Foods, Gastronomy, Local Foods, Seferihisar, Slow City, Slow Food
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Yiyecek ve içecekler vücuda alındıklarında hem fiziksel hem de psikolojik etkiler yaratmaktadır. İnsanlar olumsuz ruh hallerinde kendilerine özgü konfor gıdaları tüketmeye yönelmektedir. Konfor gıdalar çoğunlukla insanların olumsuz duygu durumlarında tükettikleri yiyecekler olarak bilinse de aile anılarını anımsatan, nostalji özelliği olan yöresel gıdalar şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir. Yöresel ve geleneksel gıdaları içeriğinde barındıran bir akım olan Slow Food (Yavaş Yemek), Fast Food akımına bir tepki ve alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Gastronomi, konfor gıda, yavaş yemek ve turizm kavramları yöresel yemekler ve yerel ürünler noktasında bir araya gelmektedir. Tez çalışması içeriğinde yöresel yemeklerin ve konfor gıdaların bilinirliği ölçülmüştür. Aynı zamanda yavaş şehir Seferihisar'ın yöresel yemekleri üzerinden tüketicilerin konfor gıda tercihleri belirlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniğine uygun 19 adet ana görüşme sorusu hazırlanarak en az 5 yıldır Seferihisar'da ikamet etmekte olan bireyler ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda konfor gıda ve yavaş yemek kavramlarının bilinirliğinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yöresel yemekler tüketiciler açısından geçmiş anıları ve çocukluk zamanlarını hatırlatan nostalji özelliği ile konfor gıda olarak değerlendirilmiştir. Katılımcılar armola, tatlı/sakızlı tarhana, Seferihisar Mantısı/nohutlu mantı, oğlak dolması, keşkek, ekmek dolması ve şambali gibi yöresel yemekleri konfor gıdaları arasında belirtmiştir. Ayrıca katılımcılar yöresel yemeklerin gastronomi turizmi açısından çekicilik unsuru oluşturduğunu ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
Food and beverages have both physical and psychological effects when consumed. People tend to consume spesific comfort foods in negative moods. While comfort foods are often known as the foods consumed during negative emotional states, they can also include traditional regional foods that evoke family memories and nostalgia. Slow Food, a movement that encompasses traditional and local foods, emerged as a reaction and alternative to the Fast Food Movement. The concepts of gastronomy, comfort food, slow food, and tourism converge when it comes to regional cuisine and local products. In a thesis study, awareness of local dishes and comfort foods was determined. And the comfort food preferences of consumers were determined through the regional dishes of Seferihisar, a slow city. 19 main interview questions were prepared according to the semi-structured interview technique, and interviews were conducted with individuals who have resided in Seferihisar for at least five years. The data were analyzed using content analysis. The research results revealed that the awareness of comfort food and slow food concepts was low. Regional dishes were considered comfort foods by consumers due to their nostalgic quality that reminded them of past memories and childhood. Participants mentioned regional dishes such as armola, tatlı/sakızlı tarhana, Seferihisar mantısı/nohutlu mantı, oğlak dolması, keşkek, ekmek dolması ve şambali as comfort foods. Additionally, participants expressed that regional dishes contribute to the attractiveness of gastronomic tourism.