Futbolcularda kalça fleksör ve ekstansör kas kuvvet oranının sportif performans parametreleri ve yaralanma sıklığı ile ilişkisi
The relationship of hip flexor and extensor muscle strength rati̇o with sporting performance and injury frequency in football players
  1. Tez No: 826459
  2. Yazar: MEHMET KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRAY BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Kalça Fleksör Kas Kuvvet, Kalça Ekstansör Kas Kuvvet, Kalça Fleksör-Ekstansör Kas Kuvvet Oranı, Sportif Performans, Football, Hip Flexor Muscle Strength, Hip Extensor Muscle Strength, Hip Flexor-Extensor Muscle Strength Ratio, Sportive Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Futbol alt ekstremite hareketleri baskın, yüksek şiddetli aerobik ve anaerobik aktiviteler, ani duruş ve yön değiştirmelerin iç içe geçtiği, top ile hareket ederek rakiplere üstünlük kurmanın amaçlandığı bir spor branşıdır. Futbol müsabakaları ve antrenmanları sırasında yapılan oyun içi aktivitelerde kalça fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri sık olarak gerçekleşir. Bu kas gruplarında oluşabilecek kas kuvvet kaybı ve kas kuvvet dengesizliği sportif performansı etkileyeceği gibi yaralanma riski de oluşturabilir.Bu nedenle bu çalışmadaki amaç kalça fleksör ve ekstansör kas kuvvet oranının sportif performans ve yaralanma sıklığı ile ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya 30 elit erkek futbolcu (24,30±3,14 yaş) dahil edildi. Futbolcuların sıçrama performansları dikey ve tek ayak sıçrama testi ile aerobik dayanıklılık 20 metre mekik koşusu ile dinamik dengeleri Y denge testi ile, kalça fleksör ve ekstansör kas kuvvetleri Lafayette manuel el dinamometresi ile değerlendirildi. Futbolcuların yaralanmaları sezon boyunca yaralanma bölgesi, şekli, tipi olarak düzenli olarak kayıt altına alındı. Çalışmamızın sonunda 20 metre mekik koşusu ile yaralanma bölgesi ve yaralanma tipi negatif yönde anlamlı (p=-0.023), 20 metre mekik koşusu ile dominant bacak pozitif yönde anlamlı (p=0.011) sakat geçirilen gün ile 20 metre mekik koşusu pozitif yönde (p=0.032) anlamlı bulundu. Kas kuvvet oranının aerobik dayanıklılık testi 20 metre mekik koşusu üzerinde etkisine baktığımızda istatistiksel olarak negatif yönde etkilediği (p=-0.023), kalça kuvvet oranının dikey sıçrama ile negatif yönde anlamlı ilişkisi olduğu bulundu (p=-0.015). Y denge testi, kalça kas kuvvet oranı ve dominant bacak ilişkisi incelendiğinde negatif yönde istatistiksel anlamlı ilişki bulundu(p=-0.006). Bu veriler ışığında kalça fleksör ve ekstansör kas kuvvetlerinin ve oranlarının futbolcularda aerobik dayanıklılık, sıçrama ve denge üzerinde etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Football is a sport branch where lower extremity movements are dominant, and high-intensity aerobic and anaerobic activities, sudden stops and changes of direction are intertwined, and it is aimed to dominate the opponents by moving with the ball. Due to the frequent repetition of hip flexion and extension movements during play and training, the loss of strength and power imbalance in these muscle groups is likely to be associated with both sportive and injury risks. For this reason, the aim of this study is to investigate the relationship between hip flexor and extensor muscle strength ratio, sportive performance and injury frequency. Thirty elite male football players (24.30±3.14 years) were included in the study. The jumping performances of the football players were evaluated with the vertical and single-leg jump test, the aerobic endurance with the 20-meter shuttle run and the dynamic balance with the Y balance test, and the hip flexor and extensor muscle strengths were evaluated with the Lafayette manual hand dynamometer. The injuries of the football players were recorded in a regular pattern throughout the season as the area, shape and type of injury. At the end of our study, 20 meters shuttle run and injury area and injury type were negatively significant (p=-0.023), 20 meters shuttle run and dominant leg were positively significant p=0.011) day of injury and 20 meters shuttle run were positively significant (p=0.023). were found significant. When we look at the effect of muscle strength ratio on the aerobic endurance test 20-meter shuttle run, it was found to have a statistically negative effect (p=-0.023), and hip strength ratio was found to be negatively correlated with vertical jump (p=-0.015). When the Y balance test, hip muscle strength ratio and dominant leg relationship were examined, a statistically significant negative correlation was found (p=-0.006). In the light of these data, it can be said that hip flexor and extensor muscle strengths and ratios have an effect on aerobic endurance, jumping and balance in football players.