The effect of noise, illumination, and electromagnetic field exposure on the neurodevelopment of newborns in a neonatal intensive care unit: A randomized controlled trial
Yenidoğan yoğun bakım ünitesinin gürültü, aydınlatma ve elektromanyetik alan maruziyetinin yenidoğanın nörogelişimi üzerine etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
- Tez No: 826563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE ARIK TAŞYIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Elektromanyetik Alan, Gürültü, Aydınlatma, Maruziyet, ROP, yrnidoğanın nörogelişimi, Neonatal Intensive Care Unit, Electromagnetic Field, Noise, Light, ROP, Development of the Newborn
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin (YDYBÜ) fiziksel ve operasyonel durumlarından kaynaklanan ışık, gürültü ve elektromanyetik alan maruziyetlerini karşılaştırmayı, prematürelerin nörogelişimine etkisini ve bu faktörlerin iş hijyeni ve güvenliği yönetmeliklerine göre YDYBÜ 'nin yasal uygunluğunun bu standartlarla nasıl değerlendirildiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir üniversite hastanesinde aktif olarak tedavi gören 68 gönüllü preterm anne tarafından onam formunun okunması, onamlarının alınması ve medikal bilgilerin alınması sağlanmıştır. Bu anketlerde Mann-Whitney U testi, p value, corsstabs ve lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bu çalışmada, YDYBÜ çevresel faktörlerinin ölçümü akredite bir laboratuvar tarafından yürütülmüştür. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TÜRKAK (T.C. Dışişleri Bakanlığı Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş kalibrasyon ve test laboratuvarı olarak hizmet veren, çalışmanın en başında onaylı kalibrasyon test laboratuvarı, akreditasyon sistemi belgesine sahip olması ve standart formlar kullanılarak ölçümler gerçekleştirmesi, benzeri yönetmelik ve standartlara göre veriler toplanmıştır. Standartların içeriği incelendiğinde yetişkin yoğun bakım ve sağlık profesyonelleri için hazırlandığı gözlenmiştir. Prematürler için çok yüksek risk taşırken sağlık profesyonelleri için düşük risk içerir. YDYBÜ standartlar iyileştirilmeli, spesifik ve özelleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare the illuminate, noise, and electromagnetic field exposure caused by the physical and operational conditions of neonatal intensive care units (NICU) and analyze how these factors on the neurodevelopment of prematurity According to the Occupational Hygiene and Safety regulations, the legal conformity of NICU was evaluated by these standards. It was ensured that the consent form was read by 68 volunteer preterm mothers actively receiving a treatment a university hospital authorized by the Ministry of Health. The Mann-Whitney U test, p value, crosstabs and logistic regression analysis were conducted to evaluate these questionnaires. In this study, the environmental factors of the NICU were carried out by an accredited laboratory. Serving as a calibration and test laboratory authorized by the Ministry of Labor and Social Security and TÜRKAK (TR MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS TURKISH ACCREDITATION AGENCY). Data collected according to regulations and standards. It was observed that, the content of the standards was examined, they were prepared for adult intensive care and healthcare professional. It contains a very high risk for premature infants' population and a low risk for health professionals. The standards should improve, the neonatal intensive care is been spesific and privatizied.