İlköğretim matematik öğretmeni adaylarının fonksiyonel düşünme içeren problemlerin çözümünde çoklu temsil kullanma becerilerinin incelenmesi
Investigation of the skills of elemantary mathematics teacher to use multiple representations in solution of problems including functional thinking
  1. Tez No: 826790
  2. Yazar: ŞEYMA ÇATALKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: fonksiyonel düşünme, çoklu temsil, ilköğretim matematik öğretmen adayları, problem çözme, functional thinking, multiple representation, pre-service teachers, problem solving, association skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının fonksiyonel düşünme gerektiren problemlerin çözümünde kullandıkları çoklu temsil kullanma becerilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada toplanan verilerin bütüncül bir yaklaşımla ortaya konması amacıyla nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programında öğrenim görmekte olan öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Öğretmen adaylarına fonksiyonel düşünme kullanımını gerektiren 8 adet soru yazılı olarak uygulanmıştır. Yazılı sınavda verilen cevapların analiz sonuçlarına göre öğretmen adayları seçilerek mülakat gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmen adaylarının fonksiyonel düşünme gerektiren problemlerde çoklu temsil kullanma becerileri ve bu temsilleri birbiriyle ilişkilendirme becerilerinin düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmen adayları farklı temsil türleri kullanmış, fakat temsiller arası dönüşüm yapmada yetersiz kalmışlardır. En çok kullanılan temsil türü cebirsel temsildir. Bunun dışındaki temsil çeşitlerine de başvuran adaylar vardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the multiple representation skills used by prospective elementary mathematics teachers in solving problems that require functional thinking. Qualitative research design was used in order to present the data collected in the research with a holistic approach. The research was carried out with students studying at Erciyes University Education Faculty Elemantary Education Mathematics Teaching Program. Eight questions requiring the use of functional thinking were applied to prospective teachers in written form. According to the results of the analysis of the answers given in the written exam, pre-service teachers were selected and interviewed. As a result of the analysis, it was concluded that the pre-service teachers' skills in using multiple representations in problems requiring functional thinking and their ability to associate these representations with each other were low. Pre-service teachers used different types of representations, but they were insufficient in transforming between representations. The most used type of representation is the algebraic representation. There are also candidates who apply for other types of representation.