Design and optimization of propeller of submersible mixer for biogas plants
Biyogaz tesislerinde kullanılan dalgıç karıştırıcıların pervane tasarımı ve optimizasyonu
  1. Tez No: 826878
  2. Yazar: UTKU KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BÖĞREKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalgıç karıştırıcı, pervane, parametrik tasarım, OPEN FOAM, gübre, submersible mixer, propeller, parametric design, Open FOAM, Manure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, biyogaz santrali fermentörlerinde kullanılan eksenel karıştırıcıların bilgisayar destekli mühendislik hesaplama araçları kullanılarak hidrolik tasarımlarının yapılması, küçük ölçekli modeller ile havuz testlerinin yapılması ve son olarak prototiplerinin üretilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Bu tez çalışmasında tasarım ve optimizasyon için bilgisayar destekli mühendislik araçları kullanılarak konvansiyonel eksenel biyogaz karıştırıcı verimliliğinin iyileştirilmesi planlanmıştır. Bu amaca, performans metriklerini (yani güç, tork, itme) ölçmek için açık kaynaklı bir CFD analiz yazılımı OpenFOAM ile birlikte kanat geometrisi için parametrik bir tasarım kullanılmıştır. Bulgular: En verimli tasarım ile itme-güç oranını en üst düzeye çıkararak, oldukça büyük bir parametrik durum uzayı oluşturulmuştur. Bu uzayda ikamet eden bir dizi tasarım adayı arasından dört farklı tasarıma ulaşılmıştır. Bu tasarımlar karşılaştırılarak dizayn parametrelerinin sonuçlara etkileri değerlendirilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada hassasiyet sonuçları karşılaştırıldığında, kanat verimliliğine en çok etki eden faktörlerin çarpıklık ve hatve olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, it is aimed to make hydraulic designs of axial mixers used in biogas plant fermenters using computer aided engineering calculation tools, to make pool tests with small scale models and finally to produce prototypes. Material and Methods: In this thesis, it is planned to improve the efficiency of the conventional axial biogas mixer by using computer aided engineering tools for design and optimization. To this end, a parametric design for blade geometry was used in conjunction with an open source CFD analysis software OpenFOAM to measure performance metrics (i.e. power, torque, thrust). Results: By maximizing the thrust-to-power ratio with the most efficient design, a fairly large parametric state space is created. Four different designs were reached from a series of design candidates residing in this space. By comparing these designs, the effects of design parameters on the results were evaluated. Conclusion: When the sensitivity results were compared in this study, it was determined that the factors affecting the blade efficiency the most were skew and pitch.