The Investigation of the reactions between cyclobutenone derivatives with 2-lithioprapene and alkynylquinole derivatives with fischer carbene complexes
Siklobütenon türevleri ile 2-lityumpropen ve alkinilkinol türevleri ile fischer karben kompleksleri arasındaki reaksiyonların incelenmesi
  1. Tez No: 82713
  2. Yazar: EVREN AYŞİN ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beşli halka sistemi, siklobütenon, halka genişleme tepkimesi, siklopentenon, Fischer türü karben kompleksi, benzanulasyon tepkimesi, alkinilkinol, naftol türevi. vı, Five-membered ring system, cyclobutenone, ring expansion, cyclopentenone, Fischer-type carbene complex, benzannulation reaction, alkynylquinole, naphthol. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz SIKLOBUTENON TÜREVLERİ İLE 2-LITYUMPROPEN VE ALKİNİLKİNOL TÜREVLERİ İLE FISCHER KARBEN KOMPLEKSLERİ ARASINDAKİ REAKSİYONLARIN İNCELENMESİ ÖZARSLAN, EVREN AYŞİN Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Metin Zora Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tuğmaç Sayraç Haziran 1999, 100 sayfa Beşli halka sistemleri biyolojik öneme sahip birçok molekülün yapısını oluşturduğundan organik kimyada büyük önem taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda siklobütenon türevlerinin 2-lityumpropen ile olan halka genişleme tepkimeleri incelenmiştir. Bu tepkimelerde siklobütenon türevleri bir karbonluk halka genişlemesi ile siklopentenon türevlerine dönüşmüştür. 2- Pozisyonunda vinil grubu içeren siklobütenon türevleri beklenen siklo- pentenonlan üretmiştir. 2-Pozisyonunda izopropoksi grubu içeren siklobütenon türevi ise halka genişlemesi tepkimesi vermemiş, sadece katılma ürünüürünü oluşmuştur. Önerilen mekanizma 1,2-katılma reaksiyonu, hidroliz ve halka genişleme düzenlenmesini içermektedir. Bu çalışmada ayrıca fenil karben kompleksleri ile alkinilkinol türevlerinin benzanulasyon tepkimeleri de incelenmiştir. Fischer türü karben komplekslerinin alkinlerle olan benzanulasyon tepkimeleri organik sentezlerde büyük önem taşımaktadır. Benzanulasyon reaksiyonları sonucunda elde edilen âromatik bileşikler oksitlendiklerinde, çeşitli antibiyotik ve vitaminlerin yapısmda bulunan kinon türevlerini oluşturmaktadırlar. Alkinil kinol türevlerinin karben kompleksleri ile olan benzanulasyon tepkimeleri sonucunda naftol türevleri elde edilmiştir. 5-Pozisyonunda tersiyer-butil grubu içeren alkinilkinol türevi benzanulasyon ürünü vermemiştir. Önerilen mekanizma alkin kompleksi oluşumu, [2+2] siklokatılma tepkimesi, elektrosiklik halka açılması, CO inzersiyonu, elektrosiklik halka kapanması, enolizasyon, metal eliminasyonu ve indirgenme reaksiyonlarmı içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE REACTIONS BETWEEN CYCLOBUTENONE DERIVATIVES WITH 2-LITHIOPROPENE AND ALKYNYLQUINOLE DERIVATIVES WITH FISCHER CARBENE COMPLEXES ÖZARSLAN, EVREN AYŞİN M. S., Department of Chemistry Supervisor: Assist. Prof. Dr. Metin Zora Co-Supervisor: Prof. Dr. Tuğmaç Sayraç June 1999, 100 pages Synthesis of five-membered ring systems have attracted a great deal of attention in organic chemistry since they are present in a variety of biologically important molecules. To develop a five-membered ring forming reaction, the reaction between the cyclobutenone derivatives and 2-lithiopropene has been investigated. The cyclobutenone derivatives containing a vinyl group at 2- position has produced the expected cyclopentenone derivatives. However, the reaction between the cyclobutenone derivatives containing isopropoxy group at the same position gave the 1,2-addition product instead of the expected cyclopentenone derivative. A mechanism has been proposed involving 1,2- iiicyclopentenone derivative. A mechanism has been proposed involving 1, 2- addition reaction, ring expansion rearrangement and hydrolysis. Ring expansion occurs with the preferential migration of the more-substituted carbon atom. Recently, Fischer-type metal-carbene complexes have emerged as valuable reagents for the synthesis of highly substituted aromatic rings, which are the precursors of the quinone type antibiotics. The benzannulation reaction of phenyl chromium carbene complex with hexynylquinole derivatives has been investigated. The reaction of hexynylquinole has produced the corresponding naphthol derivatives. However, the reaction has failed with the hexynylquinole derivative containing a bulky group such as tert-butyl group at 5-position. In this case, the reaction has produced 1,2-addition prooduct due to steric hinderence. A mechanism has been proposed involving alkyne complex formation, [2+2] cycloaddition reaction, electrocyclic ring opening, CO insertion, electrocyclic ring closure, enolization, decomplexation and reduction.