Beden eğitimi öğretmenlerinin duygusal zeka ve empatik eğilim düzeylerinin incelenmesi
Examination of physical education teachers' emotional intelligence and empathic tendency levels
- Tez No: 827210
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET SOYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Empatik Eğilim, Duygusal Zeka, Physical Education, emotional intelligence, empathetic tendency
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı beden eğitimi öğretmenlerinin duygusal zeka ve empatik eğilimlerinin incelenmesidir. Bununla birlikte araştırma duygusal zeka ve empatik eğilimin farklı demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını da ortaya koyabilmeyi amaçlamaktadır. Betimsel nitelikli tarama modeli yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada evren Balıkesir ilinde görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmaya 142 erkek ve 84'ü kadın olmak üzere toplam 226 beden eğitimi öğretmeni katılmıştır. Araştırmada veriler sosyo-demografik özellikleri, Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zeka Ölçeği ve Empatik Eğilim Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 paket programına aktarılmıştır. Veriler incelenmiş ve verilerin analizinde istatistiksel yöntem olarak bağımsız gruplarda T testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda demografik verilerden cinsiyet değişkeni ile empatik eğilim arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Eğitim durumu, yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve spor branşı değişkenleri ile empatik eğilim arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Cinsiyet ve eğitim durumu değişkenleri ve duygusal zeka arasında anlamlı bir farklılık bulunmakta iken yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve spor branşı değişkenleri ile istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucuna göre empatik eğilim ve duygusal zeka arasında pozitif yönde, güçlü düzeyde, anlamlı bir ilişki vardır. Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre kadınların empatik eğilimleri ve duygusal zekaları erkeklerden daha yüksek, lisansüstü mezunu beden eğitimi öğretmenlerinin lisans mezunu beden eğitimi öğretmenlerinin duygusal zekalarından daha yüksek olup, empatik eğilim düzeyi artarken duygusal zeka düzeyi de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the emotional intelligence and empathic tendencies of physical education teachers. In addition, the research aims to reveal whether emotional intelligence and empathic tendency differ according to different demographic characteristics. In the study, which was conducted using the descriptive survey method, the population consisted of physical education teachers working in Balıkesir. A total of 226 physical education teachers, 142 men and 84 women, participated in the research. In the study, data were collected using socio-demographic characteristics, Revised Schutte Emotional Intelligence Scale and Empathic Tendency Scale. The obtained data were transferred to the SPSS 26.0 package program. The data were analyzed and T Test in Independent Groups, One-Way Analysis of Variance and Correlation Analysis were applied as statistical methods in the analysis of the data. As a result of the analysis, there is a significant difference between the demographic data gender variable and empathic tendency. There was no significant difference between the variables of educational status, age, marital status, professional seniority and sports branch, and empathic tendency. While there was a significant difference between gender and educational status variables and emotional intelligence, no statistically significant difference was found with age, marital status, professional seniority and sports branch variables. According to the results of the correlation analysis, there is a positive, strong, and significant relationship between empathic disposition and emotional attachment. According to the results of the study, the empathic tendencies and emotional intelligence of women are higher than men, the emotional intelligence of postgraduate physical education teachers is higher than that of undergraduate physical education teachers, while the level of empathic tendency increases, the level of emotional intelligence also increases.