Erken ergenlik döneminde dijital oyun bağımlılığı, akran ilişkileri, serbest zaman aktivite düzeyi arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relatonship between digital game addiction , peer relationships, leisure time activity level in early adolesence
  1. Tez No: 827405
  2. Yazar: MUSTAFA SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Ergenlik, Akran İlişkileri, Dijital Oyun Bağımlılığı, Serbest Zaman, Early Adolescence, Peer Relationships, Digital Game Addiction, Leisure Time
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Erken ergenlik dönemindeki bireyler henüz yetişkin sorumluluğuna sahip olmadıklarından serbest zaman aktivitelerine daha çok zaman ayırabilmektedir. Akranlarının dahil olduğu veya etkilediği serbest zamanlar tercihe bağlı şekilde dijital oyun oynayarak geçirilebilmektedir. Çağımızın en etkili bağımlılıklarından birisi olabileceğine ihtimal verilen dijital oyun bağımlılığı bireylerin oyun oynamadan duramadığı, gerçek hayattan kopma noktasına geldiği tehlikeli bir durumdur. Bu ilişkiler bağlamında çalışmamızda erken ergenlik döneminde dijital oyun bağımlılığı, akran ilişkileri ve serbest zaman aktivite düzeyi arasındaki ilişkileri ölçümlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi; 2021-2022 eğitim-öğretim yılı Koç Ortaokulu 6. ve 8. sınıf öğrencilerinden basit seçkisiz örneklem yöntemiyle gönüllülük esasına göre elde edilen 413 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler;“dijital oyun bağımlılığı”,“akran ilişkileri”ve“serbest zaman aktivite düzeyi”ölçeklerinin demografik sorularla birleştirilerek uygulanmasından elde edilmiştir. İlişkisel tarama modeli kurularak veriler SPSS 22 paket programıyla değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgularda serbest zaman aktivite düzeyi cinsiyete göre anlamlı farklılaşmazken, dijital oyun bağımlılığında erkekler lehine farklılık belirlenmiştir. Akran ilişkilerinde ise kızlar lehine koruma, yakınlık ve yardım alt boyutlarında anlamlı farklılık görülmüştür. Serbest zaman aktivite düzeyi ile dijital oyun bağımlılığı arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Yaş ile serbest zaman aktivite düzeyi; dijital oyun bağımlılığı ile akran ilişkileri arasında negatif yönde ilişki kurulmuştur. Serbest zaman aktivite düzeyi akran ilişkilerini pozitif yönde ve anlamlı etkilerken; serbest zaman, akran ilişkileri ve dijital bağımlılık arasında anlamlı ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Değişkenlerden elde edilen birçok sonuç diğer çalışmalarla kıyaslanarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since individuals in early adolescence do not have adult responsibilities yet, they can devote more time to leisure activities. Leisure time, where peers are involved or influenced, is optionally spent playing digital games. Digital game addiction, which is likely to be one of the most effective addictions of our age, is a dangerous situation where individuals cannot stop playing games and come to the point of breaking away from real life. In the context of these relations, our study aimed to measure the level of relations between digital game addiction, peer relations and leisure activity level in early adolescence. The sample of the research; It consists of 413 students selected from Koç Middle School 6th and 8th grade students for the 2021-2022 academic year using simple random sampling method on a voluntary basis. Data; It was obtained by combining the scales of“digital game addiction”,“peer relations”and“leisure activity level”with demographic questions. By establishing a relational scanning model, the data were evaluated with the SPSS 22 package program. In the findings obtained, while the level of leisure activity did not differ significantly according to gender, a difference was determined in favor of men in digital game addiction. In peer relations, there was a significant difference in the subdimensions of protection, intimacy and help in favor of girls. No significant difference was found between leisure time activity level and digital game addiction. Leisure activity level with age; A negative relationship was established between digital game addiction and peer relations. While leisure time activity level affects peer relations positively and significantly; It has been determined that there is no significant relationship between leisure time, peer relations and digital addiction. Many results obtained from the variables were interpreted by comparing them with other studies.