Understanding physical and mental sexual harassment of women in Sub-Saharan politics: A comparative analysis of Nigeria and Uganda (1999-2019)
Saharan'da siyasette kadınların fiziksel ve zihinsel cinsel tacizini anlamak: Nijerya ve Uganda'nın karşılaştırmalı bir analizi (1999-2019)
- Tez No: 827527
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Cinsel taciz, Nijerya/Uganda, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, siyasette kadın, Sahra Altı Afrika
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Son yıllarda yapılan birkaç araştırma, Sahra altı Afrika'da kadın politikacılara karşı işlenen şiddetin, kadınların siyasete katılımlarının önündeki önemli bir engel olarak dünya çapında giderek daha fazla kabul edildiğini göstermiştir. Bu, kadın politikacılara yönelik belgelenmiş taciz, tehdit, saldırı, taciz ve yıldırma vakalarındaki rahatsız edici artışı takip ediyor. Sonuç olarak, siyasi konumlarda bulunan kadınlara yönelik önyargı, bu pratiği diğer siyasi şiddet biçimlerinden ayıran yapısal, kültürel ve sembolik şiddetten kaynaklanmaktadır. Bu çalışma, Sahra Altı Siyasetinde kadınların fiziksel ve zihinsel cinsel tacizine ilişkin kapsamlı bir anlayış sunmaktadır. Nijerya ve Uganda'daki kadınların deneyimlerine dayanarak, karşılaştırmalı bir bağlamda bu bilmeceye dikkat çekiyor. Tümü eleştirel bir şekilde incelenip analiz edilen çalışmada birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Bulguların bir kısmı: (i) cinsel tacizin cinsellik, ataerkillik ve cinsiyet gücü farklılıkları ile ilişkili olduğu ve (ii) Kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddetin Sahra altı Afrika'daki çeşitli toplumlarda normalleştirildiğidir. Çalışma, herhangi bir biçimde ve en önemlisi siyaset alanında cinsel tacizin muhtemel faillerinin, bu tür davranışların sonuçlarını çok katı yasalar aracılığıyla anlamaları gerektiği sonucuna varıyor.
Özet (Çeviri)
Recent studies have shown that violence against women politicians in sub-Saharan Africa is increasingly recognised globally as a key impediment to their participation in politics. This follows the troubling increase in documented cases of abuse, threat, harassment and intimidation aimed at women politicians on the continent. Consequently, bias toward women occupying political positions originates from the structural, cultural and symbolic violence, which differentiates this practice from other forms of political violence. This study provides an extensive understanding of the physical and mental sexual harassment of women in sub-Saharan African politics. It draws attention comparatively to this conundrum by drawing on the experience of women in Nigeria and Uganda. While it is known that sexual harassment pervades the Nigerian and Ugandan political space, available data are very slim since cases are often underreported and when they do, are not pursued to a logical conclusion. A major impact of this is that women are reluctant to participate and be involved in the political and decision-making framework of their respective countries. In this study, primary and secondary sources were adopted and critically examined and analysed. The methodology adopted is based on content analysis of the sources used. Part of the results of the study shows that sexual harassment is associated with sexuality, patriarchy and gender power differences which is a huge factor that helps to perpetuate the conduct in sub-Saharan Africa. Secondly, gender-based violence against women has become normalized accounting for why women are often the victims of the conduct. Keyword: Sexual harassment, Nigeria/Uganda, gender-based violence, women in politics, Sub-Saharan Africa