Amyotrofik lateral skleroz modeli farelerde 7,8-Dihidroksiflavon'un alt ve üst motor nöronlar üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of 7,8-dihydroxyflavone on lower and upper motor neurons in a mouse model of amyotrophic lateral sclerosis
  1. Tez No: 827595
  2. Yazar: ORHAN TANSEL KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ŞAHİNTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyopatoloji, Moleküler Tıp, Nöroloji, Physiopathology, Molecular Medicine, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Amiyotrofik lateral skleroz (ALS), SOD1G93A fare, 8-dihidroksiflavon, alt motor nöron, üst motor nöron, Amyotrophic lateral sclerosis (ALS), SOD1G93A mouse, 8- dihydroxyflavone, lower motor neuron, upper motor neuron
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sinir Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Başlık: Amyotrofik lateral skleroz modeli farelerde 7,8-Dihidroksiflavon'un alt ve üst motor nöronlar üzerine etkilerinin araştırılması Amaç: Bu tez çalışmasında kronik 7,8-Dihidroksiflavon (DHF) uygulamasının SOD1G93A ALS modeli farelerin sağkalım, alt ve üst motor nöronlara etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışmada sadece erkek, toplam 60 adet SOD1G93A (35 transgenik) ve yabanıl tip (WT) (25 WT) fare kullanılmıştır. DHF gruplarına haftada üç gün 5mg/kg (i.p.) DHF, diğer gruplara aynı hacimde SF verilmiştir. DHF'nin sağkalıma etkilerinin araştırılması için P30'dan patolojinin terminal dönemine kadar (P120+?) 2 grupta (ALS, ALS+DHF, n=15) SOD1G93A farelerde vücut ağırlığı ölçümü ve motor fonksiyon testi gerçekleştirildi. Alt motor nörona etkilerini araştırmak 3 grupta (WT kontrol, ALS, ALS+DHF, n=10) P30'dan P105'kadar DHF uygulandı ve sakrifikasyon sonrası farelerin için M. spinalis lomber kısmında moleküler, biyokimyasal ve apoptotik parametreler araştırıldı. Aynı grupların üst motor nöronlarına DHF'nin etkilerini araştırmak için ise motor kortikal alanlarında dentritik diken ve motor nöron yoğunluğu stereolojik olarak araştırıldı. Bulgular: SOD1G93A farelere DHF uygulaması motor performansı artırdı, vücut ağırlığının azalmasında latent bir döneme neden oldu ve sağkalımı anlamlı derecede uzattı. Alt motor nöronlarda katalazı artırarak serbest radikalleri anlamlı derecede baskılarken apoptotik parametrelere (kaspaz-3, sitokrom-C) anlamlı bir etki göstermedi. Yine alt motor nöronda büyüme faktörleri (BDNF, FGF2, IGF1, GDNF) ekspresyon düzeylerini anlamlı derecede artırdı, inflamatuar moleküllerin (IL-6, IL10, TNF-α, MCPT-1, NF-κB, CD11b) ve GFAP ekspresyonlarını anlamlı derecede baskıladı, GLT1 ve GFAP ekspresyon düzeylerini anlamlı derecede artırdı. Üst motor nöronlarda ise dentritik diken yoğunluğunu anlamlı derecede artırırken motor nöron sayısında anlamlı bir değişikliğe neden olmamıştır. Sonuç: SOD1G93A farelere DHF uygulaması sağkalımı artırmış ve bunu bizim araştırdığımız parametreler bağlamında oksidatif stresi ve inflamasyonu baskılayıp motor nöron bağlantıları ve sağkalımını indükleyerek gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of the Effects of 7,8-dihydroxyflavone on lower and upper motor neurons in a mouse model of amyotrophic lateral sclerosis Objective: The purpose of this study is to investigate the effects of chronic administration of 7,8-dihydroxyflavone (DHF) on survival and lower and upper motor neurons in SOD1G93A ALS model mice. Methods: Only male mice were used for this study, a total of sixty mice, including 35 SOD1G93A transgenic mice and 25 wild-type mice (WT). The DHF groups received 5mg/kg (i.p.) DHF three times a week, while the other groups received the same amount of vehicle (SF). To investigate the effects of DHF on survival, body weight measurements and motor function tests were performed in two groups (ALS, ALS +DHF, N=15) of SOD1G93A mice from P30 to end stage pathology (P120+?). To investigate the effects on lower motor neurons in three groups (WT control, ALS, ALS +DHF, n=10) from P30 to P105, molecular, biochemical, and apoptotic parameters were examined in the lumbar region of the spinal cord after sacrifice. The effects of DHF on upper motor neurons in the same groups were assessed by stereological examination of dendritic spine and density of motor neurons in motor cortical areas. Results: Administration of DHF to SOD1G93A mice improved motor performance, induced a latent period of weight loss, and significantly prolonged survival. It significantly suppressed free radicals by increasing catalase activity in lower motor neurons but showed no significant effect on apoptotic parameters (caspase-3, cytochrome-C). In addition, DHF significantly increased the expression of growth factors (BDNF, FGF2, IGF1, GDNF) and suppressed the expression of inflammatory molecules (IL -6, IL -10, TNF-α, MCPT-1, NFκB, CD11b) and GFAP in lower motor neurons, whereas it significantly increased the expression of GLT1 and GFAP. In upper motor neurons, DHF significantly increased dendritic spine density but caused no significant change in the number of motor neurons. Conclusion: Administration of DHF to SOD1G93A mice improved survival and achieved this by suppressing oxidative stress and inflammation, improving connections between motoneurons, and promoting survival within the parameters we examined.