Ehrlichiosisli köpeklerin klinik değerlendirilmesinde C-reaktif protein kullanımının araştırılması
Investigation of the use of C-reactive protein in the clinical evaluation of dogs with ehrlichiosis
  1. Tez No: 827613
  2. Yazar: ŞERİF FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR PAŞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ehrlichioisis, CRP, Klinik görünüm, Clinical findings, CRP, Ehrlichiosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında ehrlichiosisli köpeklerde CRP düzeylerinin belirlenmesi ve CRP ile çeşitli klinik bulgular arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamına Ehrlichiosisli (n=20) ve sağlıklı (n=10) köpek olmak üzere toplamda 30 köpek dahil edildi. Tüm hayvanlarda, klinik skorlamalar ve serum CRP düzeyleri belirlendi. Bulgular: CRP' nin enfekte köpeklerde (89.75 ± 16.55) ile sağlıklılara kıyasla (4 ± 0.00) yüksek (p = 0.000) seyrettiği görüldü. Ayrıca ehrlichiosisli köpeklerin CRP düzeyleri ile klinik bulgulardan yalnızca letarji (r = -0.524, p = 0.018) ve peteşi / ekimoz (r = -0.467, p = 0.038) ile istatiksel olarak anlamlı korele bulundu. Sonuç: Ehrlichiosisli köpeklerde CRP artışı ve klinik semptomların yangı ile ilişkili olarak değiştiği ancak daha fazla örneklem ile konunun araştırılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, it was aimed to determine the CRP levels in dogs with ehrlichiosis and to evaluate the relationship between CRP and various clinical findings. Material and Methods: A total of 30 dogs, including Ehrlichiosis (n = 20) and healthy (n = 10) ones, were enrolled in the study. Clinical scores and serum CRP levels were determined. Results: CRP was found to be higher (p = 0.000) in infected dogs (89.75 ± 16.55) compared to healthy ones (4 ± 0.00). Additionally, CRP levels of dogs with ehrlichiosis were statistically significant correlated with clinical findings only with lethargy (r = -0.524, p = 0.018) and petechiae / ecchymosis (r = -0.467, p = 0.038). Conclusion: It was concluded that increased CRP and variation of clinical symptoms were related to inflammation in dogs with ehrlichiosis, but this subject could be investigated with more samples.