Ebû'l-Hasan el-Eş'arî (ö.324/935)'nin Makâlâtü'l-İslâmiyyîn adlı eserinde Şiî fırkalar Ve kavramlar
Shiite sects and concepts in Abu Hasan al-Ash'ari's (D.324/935) al-Makâlât al-Islâmiyyîn
- Tez No: 827817
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK TEBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Eş'arî, Makâlâtu'l-İslâmiyyîn ve İhtilâfu'l-Musallîn, Şîa, Abū'l-Ḥasan al-Ash'arî, Makâlât al-Islâmiyyîn wa Ihtilâf al-Musallîn, Shî'ism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
İslâm tarihinde teşekkül eden pek çok itikadî-siyasî mezhep ile söz konusu mezheplerin teşekkül süreçleri ve kavramları hakkında eser telif eden müellifler arasında Ebû'l-Hasan el-Eş'arî'nin (ö. 324/935) çok önemli bir yeri vardır. Çalışmamızda İslam düşünce tarihinde iz bırakan mezheplerden biri olan Şiîlikte önem verilen itikadî ve siyasî kavramlar ile onların analizleri Eş'arî'nin Makâlâtu'l-İslâmiyyîn ve İhtilâfu'l-Musallîn adlı eseri merkeze alınarak incenlenmiştir. Kavramların insan zihniyetine doğru bir şekilde yerleştirildiği ve kullanıldığı durumlar büyük bir öneme sahiptir. İlk oluşum süreçlerinde ve sonraki dönemlerde de kavramların doğru bir şekilde kullanılabilmesi ve doğru anlaşılması, onların tarihsel süreç ve bağlarının bilinmesine bağlıdır. Nitekim başta siyasî olan bir kavramın tarihsel süreç içerisinde itikadî bir nitelik kazanabilmektedir. Bu bakımdan çalışmada söz konusu kavramların tarihsel süreçteki seyrinin açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır. Burada“Eş'arî adı geçen eserinde Şiî kavramları nasıl kullanmıştır?”sorusuna cevap aramak ve söz konusu kavramların ihtiva ettiği lügat anlamları ile terim manalarını yer, zaman ve tarihsel süreçler dikkate alınarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abū'l-Ḥasan al-Ash'arī (d. 324/935) is one of the prominent authors of the historical development of various doctrinal and political sects in Islamic history. This study focuses on the theological and political concepts valued in Shī'ism, a school of thought that has left its mark on the history of Islamic intellectual discourse, through the lens of al-Ash'arī's renowned work, titled Maqālāt al-Islāmiyyīn wa Ihtilāf al-Musallīn. Contextualization and accurate utili-zation of concepts are of utmost importance in shaping human's perception about them. It is crucial to comprehend their correct usage and understanding throughout their formative stages and subsequent periods, which necessitates an awareness of their historical development and connections. Notably, a concept initially conceived in a political context can evolve and ac-quire theological significance over time. Therefore, this study seeks to shed light on the histor-ical trajectory of these concepts as addressed by al-Ash'arī in his aforementioned work, taking into consideration the semantic meanings and terminological nuances within the framework of specific temporal and spatial contexts.