Sürdürülebilir ekolojik kent hareketleri: Ankara Büyükşehir Belediyesinin 2004-2018 ve 2019-2022 dönemlerinin karşılaştırması
Sustainable ecological urban movements: Comparison of 2004- 2018 and 2019- 2022 periods of Ankara Metropolitan Municipality
- Tez No: 827824
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KORHAN MÜHÜRCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kentleşme, Ekolojik Kentleşme, Yerel Yönetimler, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Sustainability, Sustainable Urbanization, Ecological Urbanization, Local Goverments, Ankara Metropolitan Municipality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İnsanoğlu var olduğundan bu yana sürekli doğa ile etkileşim halinde olmuştur. Doğa ve insan arasında yaşanan bu etkileşim insanların, doğa insan içindir anlayışını benimsemesiyle tüm dengeyi bozmuştur. Sanayi devrimi ile birlikte kentlerde yürütülen insan faaliyetleri bu dengenin bozulmasında belirleyici bir rol üstlenmiştir. Bozulan bu denge beraberinde iklim değişikliği, çölleşme, erozyon, enerji kıtlığı gibi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen faktörleri de getirmiştir. Bozulan bu dengeyi kurtarmak, kıt olan doğal kaynakları korumak ve bu kaynakların gelecek nesillere sıkıntı yaşamadan aktarılabilmesi için sürdürülebilirlik kavramına ihtiyaç duyulmuştur. Sürdürülebilirlik kavramı tanım olarak, bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek kuşakların da ihtiyaçlarını aynı bugün olduğu gibi karşılaması, daimî olması, sürdürülebilir olması demektir. Çalışmada sürdürülebilirlik kavramı, John Elkington tarafından geliştirilen Üç Temel Alt Çizgi tarafından ele alınmaktadır. Elkington sürdürülebilirlik kavramının ortaya çıkması için geliştirdiği üç temel alt çizgi yani üç temel boyutun birbirine entegre olmuş kavramlar bütünü olduğunu ve bir arada oldukları sürece sürdürülebilirlik oluşabileceğini söylemiştir. Bu boyutlar; sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlar olarak nitelendirilmektedir. Bu üç temel boyutun bir araya gelmesi ile yaşanılabilir, sağlıklı, dengeli ve ekolojik kentler ortaya çıkacaktır. Bu bağlamda kentlerin daha yaşanılabilir ve dengeli olması adına ortak amaçlar ile son dönemlerde popülerliği oldukça yüksek olan sürdürülebilir kentleşme, sürdürülebilir kalkınma, yeşil kentleşme, ekolojik kentleşme gibi ile kavramlar türemiştir. Bu çalışma, bahsedilen bu kavramların hayata geçirilmesinde önemli rol oynayan yerel yönetimlerden Ankara Büyükşehir Belediyesinin sürdürülebilir kentleşme boyutları bağlamında son iki farklı yönetim anlayışının ekolojik kent olma yolunda benimsediği yönetim anlayışlarını karşılaştırmayi hedeflemektedir. Çalışmada, bu doğrultuda genelden özele giderek dünyada sürdürülebilir ve ekolojik kentleşme hareketleri, Türkiye'de sürdürülebilir ve ekolojik kentleşme hareketleri ve son olarak Ankara'da sürdürülebilir ve ekolojik kentleşme hareketlerini tarihsel süreç içerisinde irdelenecek olup; yapılan bu çalışmaların Ankara Büyükşehir Belediyesinin son iki farklı yönetim anlayışında sürdürülebilir kentleşme boyutları çevresinde doğa ve kent mekanlarında akıllı çözümler ile birbirine entegre edilerek doğa ile uyumlu, yaşanılabilir, sağlıklı kentler ortaya çıkarmayı planlayan ekolojik kent olma yolunda atılan adımlar doküman analizi yöntemi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mankind has been in constant interaction with nature since its existence. This relationship between nature and humans has disrupted the entire balance with people believing that nature exists for the benefit of humans. With the industrial revolution, human activities in cities played a critical role in the deterioration of this balance. This deteriorated balance has brought with it factors such as climate change, desertification, erosion, and energy shortage that negatively affect the quality of life. The concept of sustainability was needed in order to recover this deteriorated balance, protect scarce natural resources, and transfer these resources to future generations without any trouble. By definition, sustainability means being able to fulfill the needs of future generations in addition to being able to satisfy the needs of today, being permanent, and being sustainable. In the study, the concept of sustainability is addressed by the Triple Bottom Line developed by John Elkington. Elkington said that the triple bottom line he developed for the emergence of the concept of sustainability, that is, the three basic dimensions, are a set of concepts that are integrated with each other, and that sustainability can occur as long as they are together. These dimensions are as follows: social, economic, and environmental. With these three basic dimensions coming together, livable, healthy, balanced, and ecological cities will emerge. In this context, concepts such as sustainable urbanization, sustainable development, green urbanization, and ecological urbanization, which have been very popular recently, have emerged with common goals in order to make cities more livable and balanced. This study aims to compare the governmental approaches adopted by the last two different governments in the context of sustainable urbanization dimensions of Ankara Metropolitan Municipality, which is one of the local governments that play an important role in the realization of these concepts. This study, going from general to specific, in the historical process, will examine sustainable and ecological urbanization movements in the World, sustainable and ecological urbanization movements in Turkey, and finally sustainable and ecological urbanization movements in Ankara; The steps taken to become an ecological city that plans to create livable, healthy cities in harmony with nature by integrating themselves with smart solutions in nature and urban spaces within the framework of sustainable urbanization dimensions in the last two different management approaches of Ankara Metropolitan Municipality are examined through document analysis.