Türkiye'deki yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe öğrenme motivasyon ölçeğinin geliştirilmesi
Developing a Turkish learning motivation scale for foreign students in Turkey
- Tez No: 828014
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BIÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum Ölçeği, Ölçek Geliştirme, Ölçek Geçerliği, Ölçek Güvenilirliği, Yabancı Öğrenciler, İkinci Dil Öğrenme, Attitude Scale, Scale Development, Second Language Acquisition, Foreign Student, Scale Validity, Scale Reliability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin Türkçeyi ikinci dil olarak edinme sürecinde motivasyon ölçeği geliştirmektir. Kullanılan araştırma yöntemi, tarama araştırma desenine sahip nicel bir araştırma yöntemidir. Türkiye'de Türkçe eğitimi alan uluslararası öğrencilerle bir Google Form bağlantısı paylaşılarak oluşturulan tutum ölçeğini 418 kişi doldurdu. İçeriğin geçerliliğini test etmek için uzman çalışmalarından yararlanılır. Yapı geçerliliği testi, veriler iki gruba ayrılarak gerçekleştirilmiştir. Birinci grup açımlayıcı faktör analizi (AFA) testi, ikinci grup ise doğrulayıcı faktör analizi (DFA) kullanılarak test edilmiştir. DFA testi için kullanılan veriler anormal dağılım gösterirken, AFA testi için kullanılan veriler normal dağılım göstermiştir. Sonuç olarak z-skoru hesaplanarak 209'dan 206'ya düşmesine neden olan üç tane veriler uç değeri olarak bulundu. Bir sonraki test olan KMO-Bartlett testidir (p.05). Sadece ilk veri grup test edilecektir. KMO testinin puan sonucu .822 ve Bartlett testinin anlamlılık değeri .000'dır. Test sonuçlarıya göre çalışma gruplarının aynı popülasyondan geldiğini kanıtlanmıştır. AFA testi varimax dikey döndürme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş olup, yük değeri .45'tir. Ayrıca özdeğerleri 1'den büyük olan çıkarma işleminde ana bileşenler yöntemi kullanılmaktadır. AFA testinden 3 puan sonra doğrusallığın elde edildiği görülmektedir. Dolayısıyla toplu ölçekli modelde 3 faktörün olduğu sonucuna varılabilir.“İletişime geçmek”olarak isimlendirilen birinci faktör 8 sorudan oluşmaktadır.“Türkçe öğrenmini çekiciliği”adlı ikinci faktör 7 sorudan oluşmaktadır.“Türkçe öğrenmini zorluğu”adlı üçüncü faktör ise 4 soru ile temsil edilmektedir. DFA testi sonucunda ortaya çıkan modelin AFA teorisine uygunluğu Ki-kare/SD, RMSEA, RMR, NFI, CFI, IFI, GFI ve AGFI'nin kabul edilebilir değerlerinden görülebilir. Tutum ölçeğinin hedef göstergeleri ölçmedeki güvenilirliği Cronbach Alpha katsayısı hesaplanarak bilinir ve sonuçlar üç değişkenin kabul edilebilir olduğunu gösterir. Sırasıyla belirtildiği gibi birinci faktörden başlayarak Cronbach Alpha değerleri 0.837, 0.749 ve 0.725'tir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to develop a motivational scale for foreign students studying Turkish in Turkey during the process of acquiring Turkish as a second language. The research method used is a quantitative research method with a survey research design. 418 people filled out an attitude scale created by sharing a Google Form link with international students who have studied or have studied Turkish in Turkey. Expert studies are used to test the validity of the content. The construct validity test was carried out by dividing the data into two groups. The first group was tested using the exploratory factor analysis (EFA) test, and the second group was tested using confirmatory factor analysis (CFA). The data used for the DFA test showed an abnormal distribution, while the data used for the EFA test had a normal distribution. As a result, by calculating the z-score, three data outliers were found, which caused the data to decrease from 209 to 206. For the next test, the KMO-Bartlett test (p.05), only the data from the first group will be tested with EFA. The score result of the KMO test is .822 and the significance value for the Bartlett test is .000. The test results showed that the study groups came from the same population. The AFA test was carried out using the varimax vertical rotation method, and the load value was .45. In addition, the principal components method is used in the extraction process with eigenvalues greater than 1. From the EFA test, it can be seen that linearity is obtained after 3 points, so it can be concluded that there are 3-factor structures in the collected scale model. The first factor named“related”consists of 8 questions. The second factor named“attractiveness of learning Turkish”consists of 7 questions. The third factor named“difficulties of learning Turkish”is represented by 4 questions. The suitability of the model that appears as a result of the DFA test with the AFA theory can be seen from the acceptable values of Chi-quadrat/DF, RMSEA, RMR, NFI, CFI, IFI, GFI, and AGFI. The reliability of the attitude scale in measuring target indicators is known by calculating the Cronbach's alpha coefficient, and the results show that the three variables are acceptable. Cronbach's alpha values starting from the first factor, as mentioned successively, are 0.837, 0.749, and 0.725.