Yazma araçlarının ilkokul öğrencilerinin yazma kaygıları ve yazma motivasyonları üzerindeki etkisi
The effect of writing tools on primary school students' writing anxiety and writing motivations
  1. Tez No: 828015
  2. Yazar: ÖZKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR KUTLUCA CANBULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul öğrencileri, Ergonomik kalem, İlk Yazma, Yazma Kaygısı, Yazma Motivasyonu, Primary school students, Ergonomic pen, First Writing, Writing Anxiety, Writing Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı yazma araçlarının ilkokul öğrencilerinin yazma kaygısı ve motivasyonlarına olan etkisini incelemektir. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında yarı deneysel deneme desenlerinden eşitlenmemiş kontrol grubu modeli kullanılırken, nitel kısmında ise görüşme tekniği kullanılmıştır. 18 haftalık ilk okuma ve yazma sürecinin 9. haftasına kadar hem deney hem de kontrol grubu yazma öğretimi sırasında standart kurşun kalemler kullanmıştır. 9. haftadan sonra hem deney hem de kontrol grubunun yazma kaygı ve motivasyonlarını belirlemek amacı ile Katrancı (2018) tarafından hazırlanan YKÖ (Yazma Kaygısı Ölçeği) ön test ve Öztürk (2013) tarafından hazırlanan YMÖ (Yazma Motivasyon Ölçeği) ön test uygulanmıştır. Ardından deney grubu öğrencilerine yazma eylemi sırasında kullanmaları için ergonomik kalemler verilirken kontrol grubu öğrencileri bu süreçte standart kurşun kalemleri kullanmaya devam etmiştir ve bu süreç de 9 hafta sürmüştür. Bu sürecin sonunda her iki gruba da YKÖ ve YMÖ son testler ve ardından araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmada YKÖ ve YMÖ'den elde edilen veriler sayısallaştırılarak bilgisayar ortamına (SPSS 11.5) girilip, tanımlayıcı istatistikler, bağımlı-bağımsız grup t testiyle ve kovaryans (ANCOVA) analiziyle, görüşme sorularından elde edilen veriler ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemi 2021-2022 öğretim yılında; Antalya ili Muratpaşa ilçesinden seçilmiş MEB'e bağlı ilköğretim okulundan deney ve kontrol grubu oluşturmak amacı ile kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile seçilmiş olan 18'i deney 18'i de kontrol grubu olmak üzere toplam 36 ilkokul 1. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel kısmında sonuç olarak çalışmada kullanılan ergonomik kalemlerin deney grubu öğrencilerinin yazma kaygısı ve motivasyonu üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmanın nitel kısmında ise deney grubu öğrencileri araştırma sonunda yazmayı sevmeye başladıkları ile ilgili motivasyon ifadeleri barındıran olumlu görüşler bildirirken, kontrol grubu öğrencilerinin ise yazma eylemine karşı kaygı ifadeleri barındıran olumsuz görüşler bildirdikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of writing tools on primary school students' writing anxiety and motivation. A mixed method was used in the research, where quantitative and qualitative methods were used together. While the unequalized control group model, one of the quasi-experimental trial designs, was used in the quantitative part of the research, the interview technique was used in the qualitative part. Until the 9th week of the 18-week first reading and writing process, both the experimental and control groups used standard pencils during writing teaching. After the 9th week, the YKÖ (Writing Anxiety Scale) pre-test prepared by Katrancı (2018) and the YMÖ (Writing Motivation Scale) pre-test prepared by Öztürk (2013) were applied in order to determine the writing anxiety and motivation of both the experimental and control groups. Then, while the experimental group students were given ergonomic pencils to use during the writing action, the control group students continued to use standard pencils during this process, and this process lasted 9 weeks. At the end of this process, YKÖ and YMÖ posttests were applied to both groups, followed by the interview form prepared by the researcher. In the research, the data obtained from YKÖ and YMÖ were digitized and entered into the computer environment (SPSS 11.5), descriptive statistics were analyzed with dependent-independent group t test and covariance (ANCOVA) analysis, and the data obtained from the interview questions were analyzed with the content analysis method. The sample of the research is in the 2021-2022 academic year; It consists of a total of 36 primary school 1st grade students, 18 of whom are in the experimental group and 18 in the control group, who were selected by easily accessible sampling method in order to create an experimental and control group from a primary school affiliated with the Ministry of Education, selected from Muratpaşa district of Antalya province. As a result, in the quantitative part of the research, it was observed that the ergonomic pens used in the study had a positive effect on the writing anxiety and motivation of the experimental group students. In the qualitative part of the research, it was observed that the experimental group students expressed positive opinions, including motivational expressions, that they started to like writing at the end of the research, while the control group students expressed negative opinions, including expressions of anxiety, about the act of writing.