Sınıf öğretmeni adaylarının yaratıcılık özyeterlilikleri ile öğretimde yaratıcılıkları
Preservice classroom teachers' creativite self-efficacy and creativity in teaching
  1. Tez No: 828025
  2. Yazar: AYŞE FEYZA ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHAT BURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni Adayı, Yaratıcılık, Öğretimde Yaratıcılık, Özyeterlilik, Preservice primary school teacher, Creativity, Creativity in teaching selfefficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmeni adaylarının yaratıcılık özyeterliliklerinin ve öğretimde yaratıcılıklarının kişisel değişkenleri arasındaki ilişkinin ne düzeyde olduğunu belirlemek amaçlanmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarının yaratıcılık özyeterlilikleri ve öğretimde yaratıcılıklarını ortaya koymayı amaçladığı için ilişkisel tarama modeli ile yapılandırılacaktır. Tarama modelleri; geçmişte veya halen var olan bir durumu, var olduğu şekli ile betimlemeyi amaçlayan bir yaklaşımdır (Karasar, 2000, s.77). Bu araştırmanın çalışma grubu, 2022 – 2023 eğitim-öğretim yılında Antalya ilinin Konyaaltı ilçesinde bulunan Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesinde okumakta olan sınıf öğretmeni adayları oluşmaktadır. Araştırmada veriler“Yaratıcılık Özyeterliliği Ölçeği”,“Öğretimde Yaratıcılık Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya 169 sınıf öğretmeni adayı katılmıştır. Araştırmada veriler, betimsel istatistikler, Kruskal-Wallis H testi, Mann Whitney U testi, t-Testi, LSD testi, Bonferroni testi, ANOVA (Tukey), Kendall Tau-b ve Pearson Korelasyon analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre; sınıf öğretmeni adaylarının yaratıcılık özyeterlilik düzeyleri ile öğretimde yaratıcılık düzeyleri onların cinsiyet, sınıf düzeyi, spor ilgi alanı ve mezun oldukları lise türüne göre anlamlı farklılıklar göstermemektedir. Yaratıcılık özyeterlilik düzeyi ile yaş arasında ise pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Öğretimde yaratıcılık düzeyinin alt boyutlarında düşük düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sınıf öğretmeni adaylarının sosyo-ekonomik düzeylerinin orta, iyi ve çok iyi olduğu durumlarda yaratıcılık özyeterliliklerini etkilediğine ancak öğretimde yaratıcılık düzeylerini etkilemediğine ulaşılmıştır. Baba eğitim durumları ise yaratıcılık özyeterlilik durumunu etkilemezken öğretimde yaratıcılık ölçeğinin alt boyutlarında anlamlı farklılıklar oluşturduğu saptanmıştır. Anne eğitim durumları ise yaratıcılık özyeterlilik düzeyi ile anlamlı farklılık gösterirken öğretimde yaratıcılık düzeylerini etkilememiştir. İlgi alanlarından teknoloji ve bilim ile yaratıcılık özyeterlilik düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. İlgi alanlarından sanat, müzik, bilim ve genel kültür ile öğretimde yaratıcılık ölçeğinin alt boyutları arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sanatsal aktivitelere katılım sıklığı sınıf öğretmeni adaylarının yaratıcılık özyeterlilik düzeylerini etkilemezken öğretimde yaratıcılık düzeylerinde anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the level of the relationship between the creativity self-efficacy and creativity in teaching of pre-service primary school teachers and their personal variables. Since it aims to reveal the creativity self-efficacy and creativity in teaching of pre-service classroom teachers, it will be structured with relational survey model. Survey models are an approach that aims to describe a situation that has existed in the past or currently exists as it exists (Karasar, 2000, s.77). The study group of this research consists of prospective primary school teachers studying at Akdeniz University Faculty of Education in Konyaaltı district of Antalya province in the academic year 2022 - 2023. The data were collected by using“Creativity Self-Efficacy Scale”,“Creativity in Teaching Scale”and“Personal Information Form”prepared by the researcher. 169 pre-service classroom teachers participated in the study. The data were analyzed with descriptive statistics, Kruskal-Wallis H test, Mann Whitney U test, t-Test, LSD test, Bonferroni test, ANOVA (Tukey), Kendall Taub and Pearson Correlation analysis. According to the findings of the study, creativity self-efficacy levels and creativity in teaching levels of pre-service primary school teachers do not show significant differences according to their gender, grade level, sports interest and the type of high school they graduated from. A positive relationship was found between creativity self-efficacy level and age. A low level relationship was found in the sub-dimensions of creativity in teaching. It was found that the socio-economic status of the pre-service primary school teachers affected their creativity self-efficacy when their socio-economic status was moderate, good and very good, but did not affect their creativity in teaching. While father's educational status did not affect creativity self-efficacy, it was found that it created significant differences in the subdimensions of creativity in teaching scale. On the other hand, mother's education level showed a significant difference with creativity self-efficacy level, but did not affect creativity in teaching level. Significant differences were found between technology and science interests and creativity self-efficacy levels. Significant differences were found between art, music, science, general culture and creativity in teaching scale sub-dimensions. While the frequency of participation in artistic activities did not affect the creativity self-efficacy levels of prospective primary school teachers, it was determined that there were significant differences in creativity in teaching levels.