Yunus Emre'de felsefi sağaltımın imkanları
The possibility of philosophical healing in Yunus Emre's poems
  1. Tez No: 828058
  2. Yazar: MUSTAFA KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Yunus Emre, İnsan, Felsefi Sağaltım, Toplumsal Değerler, İyileşme, Yunus Emre, Human, Philosophical Theraphy, Social Values, Healing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
İnsan sadece bedenden oluşmaz. Hem bedeni hem de ruhu olan sosyal bir varlıktır. Dolayısıyla bir insanın sağlıklı olması hem bedenen hem ruhen hem de sosyal açıdan sağlıklı olması demektir. Felsefi sağaltım, kişinin hayata dair her türlü açıdan sağlıklı olması için yaşamın anlamı, insanın yer ve rolü, değerler, ahlaki sorumluluklar gibi temel soruları sorgulayarak, insanda bir iyilik halinin oluşması için, insanın içsel dünyasını keşfetme ve anlam arayışında rehberlik ederek, insan vücudunun dengede olma hali ve başa gelenlerle başa çıkma durumuna destek olur. Günümüze kadar uzanan felsefi sağaltım pratiği, Yunus Emre'nin şiirlerinde hem Divanında hem de Risalet'ün Nushiyye'sinde kendini göstermiştir. Felsefi bir bakış açısıyla, hayatın anlamını kavramak, varoluşumuzun anlamını keşfetmek, düşüncelerimizi sorgulamak ve derinlemesine anlamlar aramak için bir yolculuktur. Hayatı yaşamaya farklı filozoflar farklı bakış açıları geliştirmektedir. Yunus Emre ise hayatın anlamını, ilahi aşka ulaşmak olarak niteler, şiirlerinde doğru olanın ne olduğunu direkt olarak vermek yerine, okuyucusuna soru sorarak, değerli olana ulaşmak için sezgisel bir içsel yolculuk yaptırır. Bu yolculukta, kişiye Yunus Emre'nin şiirleri yardımcı olur. Yunus Emre bir filozof olarak, insanın kendisini iyi hissetmesi ve toplumun hep birlikte huzurlu olmasını sağlamak için, şiirlerini kullanarak, sağlıklı ve dengeli yaşamı öğüt vererek, insanın ve toplumun felsefi sağaltımını sağlar. Ülkemizde, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Şahin Filiz tarafından, çalışılan ve aynı isimli hazırlanan kitabı çalışmamızda kaynak alınmıştır. Yunus Emre'nin filozof olarak tanınması sağlanmış ve felsefi sağaltımın anlatılması yapılmıştır. Yunus Emre'de insana iyi gelen sağaltma hali, şiirlerinin incelemesi yapılarak, felsefi sağaltım içeren bulguların işaretleme yapılması yoluyla tespiti yapılarak çalışmamızda ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Human is not composed of just body. He is a social being with both body and soul. Therefore, being healthy, means to be healthy both physically, mentally and socially. Philosophical therapy is a method of keeping the human body in balance by questioning basic questions such as the meaning of life, the place and role of human beings, values, moral responsibilities so that a person is healthy in all aspects of life, and by guiding people in their search for meaning and discovering their inner world for the formation of a state of well-being. It supports the situation of coping with the situation and the situation. The philosophical treatment practice that extends to the present day has shown itself in Yunus Emre's poems, both in his Works of Divan and the Risalet'ün Nushiyye. From the philosophical perspective, to find out the meaning of our existence is a journey to grasp the meaning of life, by means of questioning our thoughts and searching for deeper meanings. Different philosophers have developed different perspectives on living life. Yunus Emre, on the other hand, defines the meaning of life as reaching at the divine love, and instead of giving directly what is right in his poems, he asks the reader questions and makes an intuitive inner journey to reach what is valuable. Yunus Emre's poemsf help people on this journey. As a philosopher, Yunus Emre provides the philosophical treatment of people and society by using his poems and advising a healthy and balanced life in order to make people feel good and the society to be peaceful together. In our country, the subject of philosophical theraphy has been studied, as also a book prepared by Şahin Filiz, a lecturer at Akdeniz University, Faculty of Letters, Department of Philosophy. His book was taken as a source in our study. Yunus Emre has been made known as a philosopher and philosophical theraphy has been explained. The theraphy that is good for people in Yunus Emre poems, has been be determined by examining his poems and by marking the findings containing philosophical theraph, and it has been revealed in our study.