Böbrek nakli olmuş hastalarda CMV infeksiyonlarının araştırılması
Investigation of CMV infections in kidney transplant patients
- Tez No: 828501
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AĞAÇFİDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: CMV, CMV İnfeksiyonu, RT-PCR, Böbrek Nakli, İmmünsüpresyon, CMV, CMV Infection, RT-PCR, Renal Transplantation, Immunosupression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Böbrek nakli yapılmış hastaları etkileyen en önemli bulaşıcı komplikasyon olan Sitomegalovirus (CMV), önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. CMV infeksiyonları hafif bir hastalık sonucunda ortaya çıkar ya da çoğu kez belirti vermez. Fakat, özellikle yenidoğanlar, yaşlılar ve organ nakilliler gibi bağışıklık sorunu olan bireylerde ağır hastalığa yol açabilmektedir. Böbrek nakli işleminden iki ile altı aya kadar olan periyotta CMV gibi fırsatçı infeksiyonlar çok yaygın olarak görülmektedir. İmmünsüpresif böbrek nakilli hastalarda CMV infeksiyonun bazen belirti vermeden geliştiğini ve multisistemik tutulum sonucunda ağır seyirli bir infeksiyon oluşturarak organ fonksiyon bozukluğu, reddi ve neticesinde mortaliteye sebep olacağını göz önüne alırsak bu konuda yapılan bir araştırmanın zamanında uygun tedaviye başlanması ve gerektiği takdirde profilaksi uygulanması açısından katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmamızda, 2015-2017 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalında böbrek nakli yapılmış hastaların hasta dosyaları CMV infeksiyonu açısından taranarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 151 hastanın yaş aralıkları 18-71 arasında olup, kan örnekleri İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Viroloji laboratuvarında Real-Time PCR (RT-PCR) yöntemi ile CMV DNA açısından kantitatif olarak araştırılmıştır. Hastaların nakil yaş ortalamaları 41,25±12,57 yıldır. 60 (%41,48)'ı kadın, 91 (%59,60)'i erkektir. 151 hastanın 58 (%38,4)'inde CMV DNA pozitif olarak bulunmuştur. Canlı vericili hastalarda bu oran %36, kadavra nakilli hastalarda ise %43,1 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cytomegalovirus (CMV), which is the most important infectious complication affecting kidney transplant patients, is an important cause of morbidity and mortality. CMV infections are often asymptomatic or mild disease occurs. However, CMV can causes severe disease, especially in individuals with immune problems such as newborns, the elderly, and transplant recipients. Opportunistic infections such as CMV are very common in the period of two to six months after kidney transplantation. Considering that CMV infection sometimes develops without symptoms in immunosuppressed kidney transplant patients and that it will cause a severe infection as a result of multisystemic involvement, leading to organ dysfunction, rejection and mortality . As a result, the study aims that it will contribute to the initiation of proper treatment and, if necessary, prophylaxis in time. In our study, the files of the patients who had kidney transplantation surgery in Istanbul Faculty of Medicine, Department of Internal Diseases, Nephrology between 2015-2017, were retrospectively evaluated by scanning for CMV infection in the age range of 151 patients included in the study was between 18 and 71, and serum samples were investigated for CMV DNA by Real-Time PCR method in ITF Virology laboratory. The mean age of transplantation of the patients was 41.25±12.57 years. 60 (41.48%) are female and 91 (59.60%) are male. CMV DNA was found to be positive in 58 (38.4%) of 151 patients. While this rate was 36% in living donor patients, it was determined as 43.1% in cadaver transplant patients.