Non-spesifik bel ağrılı tüplü dalış yapan profesyonel dalgıçlarda bel ağrısına etki eden faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting non-specific low back pain in scuba divers
  1. Tez No: 828616
  2. Yazar: DAMLA ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇOKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Dalış, Dizabilite, Fiziksel Endurans, Postür, Low back pain, Diving, Disability, Physical Endurance, Posture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ertekin, D. (2023). Non-Spesifik Bel Ağrılı Tüplü Dalış Yapan Profesyonel Dalgıçlarda Bel Ağrısına Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi. İstinye Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD. Yüksek Lisans. İstanbul. Giriş ve Amaç: Yıllar boyunca tekrarlı şekilde ağırlıklı sistemlere maruz kalan tüplü dalış yapan dalgıçlarda; dalış sayısının artması ile birlikte postüral problemler ve bel ağrısı gelişmektedir. Çalışmamız non-spesifik bel ağrısı olan tüplü dalış yapan dalgıçlarda bel ağrısını etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışmamıza 25-65 yaş arası 47 dalgıç katıldı. Ağrı şiddeti için VAS, fonksiyonel durum için Quebec Bel Ağrısı Engellilik Skalası (QBAES), Roland Morris Engellilik Skalası (RMES), Gözden Geçirilmiş Oswestry Özürlülük İndeksi (GGOÖİ) ve Fonksiyonel Değerlendirme İndeksi (FDİ), yaşam kalitesi için Kısa Form Sağlık Anketi (SF-36), anksiyete düzeyi değerlendirmesi için Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanıldı. Ayrıca postür, bel kas kuvveti, endurans ve esneklik, dikey-yatay sıçrama, statik-dinamik denge ölçümleri değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların; ortalama yaşı 41,04±6,73 , dalış yılı 11,61±5,25 ve %58'inin yıllık ortalama dalış sayısı >500 idi. Dalış sayısı ile Corbin postür indeksi (p=0.000, r=0,836) ve ağrı (p=0.000, r=0,807) arasında ilişki bulundu. Ağrı şiddeti ile; modifiye lomber schober (p=0.001, r=-0.473), otur uzan (p=0.000, r=-0.839), modifiye abdominal endurans (p=0.000, r=-0.855), Biering Sorenson (p=0.000, r= -0.843), multifidus kas kuvveti (p=0.000, 0.802), Y denge (p=0.000, r=-0.798), dikey (p=0.000, r=-0.591) ve yatay (p=0.000, r= -0.697) sıçrama, BAÖ (p=0,004, r=0,409), QBAES (p=0,000, r=0,927), GGOÖİ (p=0,000, r=0,859) ve SF-36'nın alt parametreleri; fiziksel fonksiyon (p=0.001, r=-0.468), fiziksel rol güçlüğü (p=0.000, r=-0.624), ağrı(p=0.000, r=-0.704) ve genel sağlık (p=0.000, r=- 0,531) arasında ilişki saptandı. Sonuç: Non-spesifik bel ağrısı olan dalgıçlarda dalış sayısı ve dalış yılı arttıkça postür, kas gücü, dayanıklılık, esneklik, fiziksel performans ve buna bağlı yaşam kaliteleri azalmakta ve anksiyete düzeyleri artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ertekin, D. (2023). Investigation of Factors Affecting Non-Specific Low Back Pain in Scuba Divers. Istinye University, Institute of Graduate Studies, Physiotherapy and Rehabilitation Department. Master Thesis. Istanbul. Background and Aims: In scuba divers who have been repeatedly exposed to weighted systems over the years; With the increase in the number of dives, postural problems, and low back pain (LBP) develop. Our study aims to examine the factors affecting LBP in scuba divers with non-specific LBP. Methods: 47 scuba divers between the ages of 25-65 participated in our study. VAS for pain severity, Quebec Back Pain Disability Scale (QBPDS), Roland Morris Disability Questionnaire (RMDQ), Oswestry Disability Index (ODI) and Functional Disability Index (FDI) for functional status, Short Form Health Survey (SF-36) for quality of life, Beck Anxiety Inventory (BAI) for anxiety methods were used. In addition, posture, lumbar muscle strength, endurance and flexibility, vertical-horizontal jump, and staticdynamic balance measurements were evaluated. Results: Participants; mean age was 41.04±6.73, year of dive was 11.61±5.25, and the average number of dives per year of 58% of them was>500. The number of dives statistically significant difference was detected with Corbin posture index (p=0.000, r=0,836) and pain (p=0.000, r=0,807). Pain intensity is related; modified lumbar schober (p=0.001, r=-0.473), sit up (p=0.000, r=-0.839), modified abdominal endurance (p=0.000, r=-0.855), Biering-Sorenson (p=0.000, r= -0.843), multifidus muscle strength (p=0.000, 0.802), Y balance (p=0.000, r=-0.798), vertical (p=0.000, r=-0.591) and horizontal (p=0.000, r= -0.697) jump, BAI (p=0.004, r=0.409), QBPDS (p=0.000, r=0.927), ODI (p=0.000, r=0.859), and SF- 36's sub-parameters; physical function (p=0.001, r=-0.468), physical role difficulty (p=0.000, r=-0.624), pain (p=0.000, r=- 0.704), and general health (p=0.000, r=-0,531). Conclusion: In scuba divers with non-specific LBP, as the numberand year of dives increase, their posture, muscle strength, endurance, flexibility, physical performance and related quality of life decrease and their anxiety level increases.