Beliren yetişkinlik döneminde zihinselleştirme ve bozulmuş yeme davranışları ilişkisinde dürtüselliğin aracı rolü
Mediator role of impulsivity in the relationship between mentalization and disordered eating behaviors in emerging adulthood period
  1. Tez No: 828828
  2. Yazar: BEYZA ERGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBANUR BAYRAM KUZGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: zihinselleştirme, bozulmuş yeme davranışları, dürtüsellik, beliren yetişkinlik dönemi, psikanalitik kuram, mentalization, disordered eating behaviors, impulsivity, emerging adulthood, psychoanalytical theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada beliren yetişkinlik döneminde zihinselleştirmenin bozulmuş yeme davranışlarını yordayıcı etkisinde dürtüselliğin aracılığı incelenmiştir. Çalışmada, Türkiye genelinde 18-25 yaş arasındaki kadın ve erkeklerden oluşan toplam 492 katılımcı yer almıştır. Geliştirilen hipotezlerle ilgili ölçüm yapmak amacıyla Demografik Bilgi Formu, Zihinselleştirme Ölçeği, UPPS Dürtüsel Davranış Ölçeği ve Yeme Bozukluğunu Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Ölçümlerin sonuçlarını analiz etmek üzere SPSS ve Lisrel programları kullanılmıştır. Betimleyici istatistiklerin analizinin ardından regresyon analizleri ile değişkenler arasındaki yordayıcılık hipotezleri test edilmiştir. Ardından yapısal eşitlik modellemesi ile aracılık hipotezi test edilmiştir. Sonuçlara göre Zihinselleştirme, bozulmuş yeme davranışlarını ve dürtüselliği anlamlı düzeyde yordamaktadır. Buna ek olarak dürtüsellik bozulmuş yeme davranışlarını anlamlı düzeyde yordamaktadır. Son olarak zihinselleştirmenin bozulmuş yeme davranışlarını yordayıcı etkisinde dürtüselliğin aracılığı test edilmiştir. Bulgular yapısal modelin anlamlı olduğunu ve zihinselleştirmenin bozulmuş yeme davranışlarını yordayıcı etkisinde dürtüselliğin tümden aracı olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular literatür verileri eşliğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediation of impulsivity in the predictive effect of mentalization on impaired eating behaviors in emerging adulthood was investigated. A total of 492 participants, consisting of men and women between the ages of 18-25, took part in the study. Demographic Information Form, Mentalization Scale, UPPS Impulsive Behavior Scale and Eating Disorder Assessment Scale were used to measure the hypotheses developed. SPSS and Lisrel programs were used to analyze the results of the measurements. Following the analysis of descriptive statistics, the predictive hypotheses between the variables were tested with regression analyses. Then, the mediation hypothesis was tested with structural equation modeling. According to the results, Mentalization significantly predicted impaired eating behaviors and impulsivity. In addition, impulsivity also significantly predicted impaired eating behaviors. Finally, the mediation of impulsivity in the predictive effect of mentalization on impaired eating behaviors was tested. The findings revealed that the structural model is significant, and that impulsivity is a full mediator in the relationship between mentalization and impaired eating behaviors. The findings were discussed in the light of the literature data.