Laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda subkostal oblik, posterior veya dual transversus abdominis plan (TAP) bloğunun analjezik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of oblique subcostal, posterior, or dual transversus abdominis plane (TAP) block in laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 828879
  2. Yazar: CEYLAN SAYGILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİŞ ALTINDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: oblik subkostal TAP blok, posterior TAP blok, dual TAP blok, postoperatif analjezi, transversus abdominis plan bloğu, oblique subcostal TAP block, posterior TAP block, dual TAP block, postoperative analgesia, transversus abdominis plan block
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaçlar: Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomi (LK) geçiren hastalarda oblik subkostal (OSTAP) veya posterior TAP (transversus abdominis plan) blok ile her iki tekniğin birlikte uygulandığı dual TAP bloğun analjezik etkinliğini ve opioid tüketimine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize, kontrollü, çift kör çalışmamıza, LK geçiren 18-65 yaş, ASA 1-2, 85 hasta alındı. Bilgilendirilmiş onamları alınan hastalar, rastgele üç gruba ayrıldı. Tüm hastalara ameliyat sonunda ultrasonografi eşliğinde sağ taraflı TAP blok yapıldı. Grup 1'de OSTAP, Grup 2'de posterior TAP ve Grup 3'te Dual TAP blok %0.5 Bupivakain, %1 Prilokain ve izotonik (10'ar mL) ile yapılırken, körlüğü sağlamak adına Grup 1'de posterior TAP ve Grup 2'de OSTAP 30'ar mL izotonik ile yapıldı. Ameliyatın sonunda 100 mg tramadol ve 1 gr parasetamol intravenöz uygulandı. Ağrı şiddeti (numerik derecelendirme skoru (NRS)), analjezik gereksinimi ve dermatomal tutulum (T6-L2), 0.,2.,4.,6.,8.,12. ve 24. saatlerde kaydedildi. 7>NRS≥4 ise 50 mg deksketoprofen, NRS≥7 ise 100 mg tramadol uygulandı. Bulgular: Yetmiş bir hastanın verileri analiz edildi. Her grupta demografik veriler ve ameliyat süreleri benzerdi. Derlenmede (0.saat) Grup 1'de (n=21) 12, Grup 2'de (n=24) 6, Grup 3'te (n=26) 3 hastada istirahat NRS≥4 idi (p=0.008). İzlenen tüm saatlerde gruplar arasında, NRS değerleri açısından fark bulunmadı. Grup 1'deki hastaların %33.3'ünde, Grup 2'de %8.3'ünde tramadol gereksinimi olurken, Grup 3'te, hiçbir hastada tramadol gereksinimi olmadı (p=0.001). Tutulan dermatom sayısı Grup 2 ve Grup 3'te Grup 1'e göre yüksek bulundu (p=0.001). Sonuç: Çalışmamızda, LK geçiren hastalarda dual TAP blok ile OSTAP bloğa göre daha etkin analjezi sağlandı, posterior TAP blok da dual TAP blok kadar etkili bulundu. Sonuç olarak, LK hastalarında dual TAP blok ya da posterior TAP blok postoperatif ağrı kontrolü için tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aimed to evaluate the difference in postoperative analgesic effects and opioid consumption between oblique subcostal, posterior, or dual TAP blocks in patients who underwent laparoscopic cholecystectomy (LC). Material and Method: In this prospective, randomized controlled, double-blinded study, 85 patients underwent LC, aged 18-65 years, and ASA status 1-2 were allocated. After obtaining written informed consent, patients were randomized into three groups. All patients received right-sided, ultrasound-guided TAP blocks at the end of the surgery. In Group 1 OSTAP, Group 2 posterior TAP, and Group 3 dual (OSTAP and posterior) TAP blocks were performed with 0.5% Bupivacaine, 1% Prilocaine, and saline (each 10 mL); to maintain blindness in Group 1 and Group 2, posterior TAP and OSTAP block were performed with saline 30 mL respectively. All patients received intravenous tramadol 100 mg and paracetamol 1 gr at the end of the surgery. Pain severity by numerical rating scale (NRS), analgesic consumption, and sensory dermatomal involvement (T6-L2) was recorded at 0th-2nd-4th-6th-8th-12th-24th hours. If 7>NRS≥4 dexketoprofen 50 mg, if NRS≥7 tramadol 100 mg was administered. Results: Data from the seventy-one patients were analyzed. Demographic information, hemodynamic parameters, and duration of the surgeries were comparable in all groups. At recovery room in Group 1 (n=21) 12, Group 2 (n=24) 6, Group 3 (n=26) 3 patients' NRS at rest were ≥4 (p=0.008). Median NRS at rest was not different between all groups at all time points. %33.3 of the patients in Group 1 and %8.3 in Group 2 required tramadol but none of the patients in Group 3 was (p=0.001). Dermatomal involvement was wider in Group 2 and Group 3 than in Group 1 (p=0.001). Conclusion: In our study, with dual TAP block, more effective analgesia is provided than OSTAP block, and posterior TAP block is as effective as dual TAP block so both can be chosen for postoperative pain control in LC patients.