Resim sanatında renk ve mekân; Modern sanata etkisi
Color and space in painting; Impact on modern art
- Tez No: 828922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Empresyonizm, Modern sanat, sanat, Impressionism, modern art, art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Resim sanatında renk ve mekân kavramları, bir eserin temel kompozisyonunu meydana getiren en önemli unsurlardandır. Araştırma resim sanatının temel unsurlarından biri olan renk ve mekân kavramlarının önemini vurgulamak, renk ve mekân kavramının geçmişten günümüze değişimi ve gelişimini ele almak ve de Modern sanat eserlerinde renk ve mekânın nasıl işlendiğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Birinci bölümde, resim sanatında renk ve mekân ilişkisi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Renklerin görsel algı üzerindeki etkileri, duygusal anlam taşıdığı mesajlar ve resimdeki derinlik oluşturma yöntemleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölüm, Empresyonizm, Post-Empresyonizm ve Modern sanat hareketleriyle ilgilidir. Empresyonizm, 19. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan bir akımdır ve renk ve ışığın doğal etkilerini yakalamayı hedefler. Empresyonist sanatçılar, renklerin ve ışığın anlık etkilerini tuvale aktararak izlenimci bir anlatım tarzı oluştururlar. Post-Empresyonizm ise Empresyonizmi daha da ileri götürerek renk kullanımında daha özgür bir yaklaşım benimser. Modern sanat hareketinde ise sembolizm ve dekoratif sanatın birleşimi olarak öne çıkar. Sanatçılar, renk ve mekânı sembolik anlamlarla birleştirerek mistik ve gizemli bir atmosfer yaratır. Modern sanat ressamlarının eserlerinde renk ve mekânın incelenmesi yapılmıştır. Sanatçıların renk paletleri, renk kullanımındaki sembolik anlamlar, mekân düzenlemesi ve atmosfer oluşturma yöntemleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Modern sanat temsilcileri, resimlerinde renklerin ve mekânın sembolik anlamlarını vurgulayarak izleyiciyi farklı bir dünya ve duygusal deneyime taşımışlardır. Araştırmanın temel mahiyeti, resim sanatındaki renk ve mekân ilişkisini Empresyonizm, Post- Empresyonizm ve modern sanat hareketi bağlamında ele almıştır. Sanatçıların eserlerindeki renk ve mekân kullanımının analizleri, bu akımların özelliklerini ve etkilerini anlamamıza yardımcı olmuştur. Ayrıca, renk ve mekânın resimdeki anlatım gücünü ve duygusal etkisini anlamak amacıyla önemli bir kaynak sunmaktadır
Özet (Çeviri)
The concepts of color and space in the realm of visual arts are among the most crucial elements that constitute the fundamental composition of a work. This research is conducted with the aim of emphasizing the significance of the concepts of color and space in art, examining the evolution and development of these concepts from the past to the present, and elucidating how color and space are employed in Modern art pieces. In the first section, the relationship between color and space in the field of painting is thoroughly examined. The effects of colors on visual perception, the emotional messages they convey, and the methods used to create depth in paintings are discussed. The second section is dedicated to Impressionism, Post- Impressionism, and Modern art movements. Impressionism, which emerged in the mid-19th century, seeks to capture the natural effects of color and light. Impressionist artists create an impressionistic narrative style by conveying the instantaneous effects of colors and light onto the canvas. Post-Impressionism, on the other hand, takes Impressionism further by adopting a more liberated approach to the use of color. In the Modern art movement, a combination of symbolism and decorative art takes center stage. Artists merge color and space with symbolic meanings, creating a mystical and enigmatic atmosphere. In the third section, an examination of the use of color and space in the works of modern art painters is conducted. This section delves into the artists' color palettes, the symbolic meanings in their use of color, spatial arrangements, and techniques for creating atmosphere in detail. Modern art representatives emphasize the symbolic meanings of colors and spaces in their paintings, transporting the viewer to a different world and emotional experience. The core nature of this research is to explore the relationship between color and space in the field of visual arts within the context of Impressionism, Post-Impressionism, and the Modern art movement. The analysis of the use of color and space in artists' works has helped us understand the characteristics and influences of these artistic movements. Furthermore, it serves as an important resource to comprehend the expressive power and emotional impact of color and space in paintings.