Otantik öğrenmenin 10. sınıf öğrencilerinin coğrafya dersindeki akademik başarı, derse yönelik tutum ve problem çözme becerisine etkisi
The effect of authentic learning on 10th grade students' academic success in geography, attitudes towards geography and problem solving skills
- Tez No: 828968
- Danışmanlar: PROF. DR. METE ALIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: otantik öğrenme, otantik görev, akademik başarı, tutum, problem çözme, coğrafya eğitimi, authentic learning, authentic task, academic achievement, attitude, problem solving, geography education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, otantik öğrenme temelli etkinliklerin öğrencilerin coğrafya dersindeki akademik başarılarına, derse yönelik tutumlarına ve problem çözme becerisine etkisini incelemek ve otantik öğrenme temelli etkinliklere yönelik öğrenci görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırma nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma (mixed) bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Antalya ilinde bir lisenin iki farklı şubesinde öğrenim gören toplam 25 (DG=13, KG=12) 10. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, coğrafya dersi tutum ölçeği, problem çözme envanteri, otantik öğrenme ile ilgili öğrenci görüşlerini almak için yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlükleri kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde t-testi, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya göre otantik öğrenmeye dayalı yürütülen ders sürecinin deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puanları arasında anlamlı bir fark oluşturduğu, ancak tutum ve problem çözme becerisi açısından anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin otantik öğrenme görev ve etkinliklerine yönelik görüşlerinin ise olumlu olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Araştırma sonucunda otantik öğrenmenin öğrencilerin akademik başarılarına olumlu etki ettiği, derse yönelik tutum ve problem çözme becerisi açısından ise anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin otantik öğrenme ile ilgili görüşlerinin ise olumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to analyze the effects of authentic learning based activities on students' academic achievements in geography course, their attitudes towards the course and their problem solving skill and to determine the students' opinions about authentic learning-based activities. Method: This is a mixed research in which quantitative and qualitative research methods are used together. Target population of the study consists of 25 (EG=13, CG=12) 10th grade students studying in two different classes of a high school in Antalya. Academic achievement test, attitude scale for geography course, problem solving inventory, smi-structured interview form to get students' opinions about authentic learning and students' diaries were used as data collection tool. t-test was used in the analysis of quantitative data, and content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: According to the study it was detected that the course process based on authentic learning created a significant difference between the final test scores of the experimental group and control group students, but did not make a significant difference in terms of attitude and problem-solving skill. It was seen that the students' views on tasks and activities in authentic learning were positive. Conclusions: As a result of the research it was detected that authentic learning had positive effect on academic achievement but it did not make any significant difference in terms of towards the course and problem-solving skill.