The effect of extracurricular activities throughonline tools on speaking anxiety of english as a foreignlanguage learners
Çevrimiçi araçlarla yapılan müfredat dışı konuşma aktivitelerinin yabancı dil olarak ingilizce öğrenen öğrencilerin konuşma kaygısına etkisi
- Tez No: 829134
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNAN KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Kaygısı, Yabancı Dil Konuşma Kaygısı, Müfredat Dışı Konuşma Etkinlikleri, Çevrimiçi Konuşma Etkinlikleri, Foreign Language Anxiety, Foreign Language Speaking Anxiety, Extracurricular Speaking Activities, Online Speaking Activities
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancı dil olarak İngilizce öğrenenlerin yaşadığı yabancı dil konuşma kaygısının sebeplerini ve çevrimiçi araçlar olan WhatsApp uygulaması ve Zoom platformunun, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İngilizce Hazırlık sınıfında okuyan ve çalışmada yer almak için gönüllü olan 42 öğrencinin İngilizce konuşma kaygısını azaltmadaki etkisini araştırmaktadır. Veriler, uygulama öncesi ve sonrası olmak üzere iki kere uygulanmış olan Yabancı Dil Konuşma Kaygısı Ölçeği (FLSAS) ve öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Ölçek, Huang (2004) tarafından geliştirilen FLSAS'ın uyarlanmış hali olan 5'li Likert ölçeği olup iki bölümden oluşmaktadır. Ölçekten sonra öğrencilerin yabancı dil konuşma kaygılarının nedenlerini ve çevrimiçi araçların konuşma kaygılarını azaltmadaki etkisine ilişkin algı ve duygularını ortaya çıkarmak için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Nicel ve nitel verilerin analizi sonucunda, öğrencilerin sözlü sınavlar, akranlarıyla dil becerilerini karşılaştırma, olumsuz öz değerlendirme, öğretim görevlisinin olumsuz tutumu ve sınıfın gergin atmosferi gibi nedenlerle ortanın biraz üzerinde konuşma kaygısına sahip olduklarını, ve çevrimiçi araçlar olan WhatsApp ve Zoom aracılığıyla ders dışı konuşma etkinlikleri yapmanın, İngilizce öğrenenlerin yabancı dil konuşma kaygısını azaltmada etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research investigates the reasons for foreign language speaking anxiety of learners of English as a foreign language, and the effect of online tools, WhatsApp and Zoom, on alleviating the level of foreign language speaking anxiety of 42 learners who volunteered to take part in this study and are studying at the Preparatory Class of School of Foreign Languages at Eskişehir Osmangazi University. Data were collected through Foreign Language Speaking Anxiety Scale (FLSAS), which was conducted twice, before and after the implementation, and semi-structured interviews after the implementation. The Scale was a 5- point Likert scale, an adapted version of the FLSAS developed by Huang (2004), and it had two parts. After the scale, semi-structured interviews were made to reveal students' perceptions and feelings about the reasons for foreign language speaking anxiety and the effect of online tools on alleviating their anxiety. The analysis of the quantitative and qualitative data revealed that learners had a bit more than average level of speaking anxiety whose reasons were oral exams, comparing one's language skills with peers, negative self-evaluation, negative attitude of the instructor, and tense atmosphere of the classroom; and doing extracurricular speaking activities through online tools, WhatsApp and Zoom, were found to be effective in alleviating foreign language speaking anxiety of EFL learners.