Reading representations of woman in Sarah Daniels' Ripen Our Darkness and Neaptide through psychoanalytic feminist approach
Sarah Danıels'ın Rıpen Our Darkness ve Neaptıde isimli oyunlarındaki kadın tasvirlerinin psikoanalitik feminist yaklaşım açısından incelemesi
- Tez No: 829339
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Psikanalisttik Feminizm, İnsan Ruhu, Feminist İncelemeler, Ataerkillik, Erkek Egemenliği, Psychoanalytic Feminism, Human Psyche, Feminist Readings, Patriarchy, Male Domination
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Erkek egemenliğinin ziyadesiyle hissedildiği ataerkil dünyada kadının yeri konusu üzerinde yoğunlaşan Feminizm, birçok sosyal ve kültürel yaklaşım ile birlikte var olmuştur ki bunlardan bir tanesi de psikanalizdir. Esasen, feminizm kadınların erkekler tarafından ikincil duruma itilmelerinin ardındaki gerekçeyi bulmak için durmadan gayret göstermiştir ki bu ikincil olma durumunun üstesinden sadece yüzyıllar boyunca toplumun aşina olmuş olduğu kalıplaşmış kavram ve fikirler değiştirilmesiyle gelinebilir. Erkek egemenliğinin gerekçesi psikanalisttik feminizm tarafından, psikanalisttik düşünce ve inanışlar ile harmanlanarak, sosyal, politik ve / veya biyolojik sebeplerden ziyade, psikoloji ve ruhsal sebepler ile açıklanabilmektedir. Psikanalisttik feministler kadının erkekten daha aşağı seviye ve derecede olduğuna inanmaya meyilli olan insan psikolojisi ve ruhu hakkında açıklamalar ve aydınlatmalarda bulunmaktadırlar. Psikanalisttik feministlere göre, kadının erkekler tarafından zapt edilip ezilmesinin esas sebepleri erkeğin bilinçaltında yatan ve de kazılı olan ruhani inanış ve düşüncelerdir. Bu tezin amacı, bahsedilen ruhsal sebep göz önünde bulundurularak ve ayrıca psikanalisttik feminizme dair birçok yaklaşım ve teoriyle beraber çalışılarak, Sarah Daniels isimli oyun yazarının Ripen Our Darkness ve Neaptide eserlerindeki kadın karakterleri incelemek ve çözümlemektir. Bu çalışma aslen, özellikle seçilmiş olan bu iki oyundaki kadın karakterlerin erkek egemenliği ve ataerkil yapı ile savaşırken kendi bireysel ve cinsel kimliklerini bulup başarıyla tamamlanma konusunda ne kadar başarılı olup olmadıklarının ayrıntılı bir yorumunu içerip öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Feminism with its emphasis on woman's place in a patriarchal world where male domination is overwhelmingly felt has aligned with many social and cultural approaches one of which has been psychoanalysis. As a matter of fact, feminism has continuously tried to find a rationale behind the subordination of women by men which is believed to be overthrown only through altering some specific stereotyped concepts and ideas that have been familiar to the society for centuries. Being combined with psychoanalytic thoughts and beliefs, this rationale for male domination has been clarified through psychology and the psychic reasons by psychoanalytic feminism rather than dwelling upon social, political, and / or biological reasons. Psychoanalytic feminists come up with explanations and clarifications about human psyche which has tended to believe women are inferior to men. According to psychoanalytic feminists, the reasons for subjugation of women by the men have been the psychic beliefs and thoughts which have been embedded in the unconscious of the male. Regarding this psychic reason in mind, and also being in close relation with several approaches and theories of psychoanalytic feminism, the aim of this thesis has been to analyse and study the women characters in two outstanding works of playwright Sarah Daniels which are Ripen Our Darkness and Neaptide. Verily and literally, this study has proposed a thorough interpretation of how unsuccessful and / or successful the women in these two specific plays have been at accomplishing their individual and sexual identities while battling against male domination and patriarchy.