Brexit öncesi ve sonrası birleşik krallık çevre politikalarının neoliberalizm bağlamında değerlendirilmesi
The critique of the united kingdom pre-brexit and post-brexit environmental policies in the context of neoliberalism
- Tez No: 829535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ELİKÜÇÜK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşik Krallık, Avrupa Birliği, Yeşil Brexit, Neoliberalizm, Çevre Politikaları, United Kingdom, European Union, Green Brexit, Neoliberalism, Environmental Policies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tez Birleşik Krallık'ın (BK) Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının ardından uygulanan çevre politikalarını, AB dönemi BK çevre politikaları ile karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Tezde, neoliberalizm kavramsal çerçevesinden yola çıkılarak Brexit öncesi ve sonrası dönemde BK hükümetleri tarafından uygulanan çevre politikaları incelenecektir. Tezde neoliberal ilkelerin ekolojik düzenlemelerin formülasyonu ve uygulanması üzerindeki etkileri tartışılacaktır. Bu vesileyle, Brexit sonrası dönemde ülkenin çevre politikalarının nasıl şekillendiği de analiz edilecektir. BK 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandum sonrasında AB'den ayrılma isteğini 29 Mart 2017 tarihinde kesinleştirmiş ve Brexit 31 Ocak 2020'de resmen gerçekleşmiştir. 4 yıl kadar süren Brexit tartışmalarının en yakıcı maddelerinden biri AB çevresel prensiplerinin ve uygulamalarının BK tarafından devam ettirilip ettirilmeyeceği hususu olmuştur. AB'nin bir şekilde BK'nin ilerlemesini dizginlediği iddiasıyla gerçekleşen Brexit'in ardından, ülke çevresel idari yapılanması ve ticari anlaşmaların geleceği bakımlarından kırılgan bir haldedir. Bu çalışma, hâlihazırda dünya genelinde süregelen ekonomik sıkıntılar nedeniyle de kırılganlığı artan BK'nin, AB dönemi ve sonrası Yeşil Brexit başlığı altında yürütmeye çalıştığı çevre politikalarını Neoliberalizm bağlamında değerlendirilerek ülkenin nasıl bir politik tavır takındığını tartışacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the environmental policies implemented before and after the United Kingdom's (UK) leave from the European Union (EU), in comparison with the EU-era UK environmental policies. In the thesis, the environmental policies implemented by the UK governments in the Brexit and post-Brexit period will be examined based on the conceptual framework of neoliberalism. The effects of neoliberal principles on the formulation and implementation of ecological regulations will be discussed in the thesis. On this occasion, how the country's environmental policies have been shaped in the post-Brexit period will also be analysed. After the referendum held on 23 June 2016, the United Kingdom finalized its desire to leave the EU on 29 March 2017 and Brexit was officially realized on 31 January 2020. One of the most issues of the Brexit debate, which lasted for 4 years, was the issue of whether the EU environmental principles and practices would be continued by the UK. After Brexit, which the European Union claimed to have somehow restrained the UK's progress, the country is in a fragile state in terms of its environmental administrative structure and the future of trade agreements. This study will discuss how the country has taken a political stance by evaluating the environmental policies that the United Kingdom is trying to carry out under the title of Green Brexit, whose fragility has increased due to the ongoing economic problems around the world, in the context of Neoliberalism.