Sosyal medyada aileler arası mahremiyet: Evli çiftlerin ınstagram kullanım analizi
Privacy between family in social media: Analysis of instagram usage of married couples
  1. Tez No: 829550
  2. Yazar: BUSE ALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya, Evlilik, Aile, Global Köy, Instagram, Boşanma, Instagram, Marriage, Divorce, Couple, Family
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tarım ve Sanayi devriminden sonra toplumları etkileyen en büyük devrim Teknoloji devrimidir. Teknolojik gelişmelerle yeni bir devir açan internetin v2'ye geçmesiyle birlikte beraberinde sosyal medya kavramını da insanlıkla tanıştırmıştır. Bu kavram hayatlarımıza hızla girmiş ve giderek yayılarak bireylerin sosyal yaşantısının odak noktası haline gelmiştir. Sosyal medya mecralarının basit, ücretsiz ve erişilebilir olması iletişimin daha da kolaylaşmasına olanak sağlamaktadır. Günümüzde ortaya konulan bilimsel araştırmaların verilerine göre dünyanın %59'u aktif bir şekilde internet kullanmaktadır. Dünyanın yarısından fazlasının internet kullanırken bu oran gün geçtikçe katlanarak artmaktadır. Toplumların yaşadığı bazı problemler bu oranın artmasına olanak sağlamıştır. Bu problemlerden biri 2020 yılında hayatımıza giren Covid-19 pandemisidir. Bu pandemi ile dünya izole olmuş ve bireyler ulaşabildiği en kolay kaynak olan internet sayesinde sosyalliğini koruyabilmiştir. İnternet ve sosyal medya platformları, pandemi sayesinde daha fazla kullanıcıya sahip olmuştur. Kullanıcıların artması ile bu platformlarda geçirilen süre paralel ilerlemekte ve artış göstermektedir. Küresel dünyada bu derece etkili bir konuma gelen yeni medya tanımlamalarından sosyal medya, iletişim bakımından pek çok olanak sağladığı gibi birçok sorunun da ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sorunlar bireylerin psikolojisini, fizyolojisini etkilediği gibi maneviyatını ve kültürel etkilerini de etkileyen problemlerdir. Her toplumun en küçük yapıtaşı olan aile kavramı dönemin şartlarına göre şekillenirken zaman içerisinde de değişikliğe uğramaktadır. İnternet ve sosyal medya ile iletişim kolaylaşmış olsa da yüz yüze iletişimde bazı sorunlar oluşmaktadır. Pandemi ile birlikte izole olmuş, yalnızlaşmış bireyler bu etkiyi üzerinden atamayarak hayatına aynı izolasyonla devam etmiştir. Kişilerin bu alışkanlığı, sosyal medyada geçirdiği süre yüzünden çevresinde bulunan bireylerle yüz yüze iletişimini de etkilemektedir. Sosyal medyada geçirilen süre, aynı evin içerisinde yaşayan bireylerin birbirlerine ayırdıkları vakti etkilediği gibi birbirlerinden uzaklaştırmaktadır. Günümüzde bazı evliliklerin bitiş nedeni olarak gösterilen yeni medya kavramları aile içerisinde büyüyen tartışmalar ile boşanmalara zemin hazırlayabilmektedir. Çiftlerin odaklarının farklılaşması, birbirleri ile geçirdikleri vaktin azalması ve sosyal medya platformlarının sınırsızlığı ile her kişiye ulaşabilmenin kolaylaşması bu tartışmaların merkezinde yer alır bir hale gelmiştir. Bu araştırmada, sosyal medya platformlarından olan Instagram'ın, McLuhan'ın“Teknolojik Belirleyicilik”isimli kuramında yer alan 'Global Köy' kavramı çerçevesinde bireylerin evlilik yaşantılarına etkileri odak grup yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmada 10 çift ile yüz yüze görüşme yapılmış olup,“Sosyal Medya Bağımlılığı”ölçeği temel alınarak İstanbul Aydın Üniversitesi Etik Kurulu'nca onaylanmış 28 soru yöneltilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the Agricultural and Industrial Revolutions, the most significant revolution that has impacted societies is the Technological Revolution. With the advent of the internet, which marked the transition to its v2, a new era was ushered in, introducing the concept of social media to humanity. This concept rapidly permeated our lives and gradually became the focal point of individuals' social existence. The simplicity, accessibility, and free nature of social media platforms enable even easier communication. According to the data from current scientific research, 59% of the world actively uses the internet. With more than half of the world's population using the internet, this percentage continues to grow exponentially day by day. Some of the problems experienced by societies have contributed to the increase in this percentage. One of these problems is the Covid-19 pandemic, which entered our lives in 2020. With this pandemic, the world became isolated, and individuals were able to maintain their social interactions through the internet, which is the easiest accessible resource available to them. The internet and social media platforms have gained even more users due to the pandemic. With the increase in users, the amount of time spent on these platforms is also parallelly increasing. Social media, one of the defining elements of the new media that has gained such a significant position in the global world, provides numerous communication opportunities but also gives rise to many problems. These problems not only affect individuals' psychology, physiology, and spirituality but also impact their cultural influences. The concept of family, which is the smallest unit of every society, takes shape according to the conditions of the time and undergoes changes over time. While the internet and social media have made communication easier, there are still some problems that arise in face-to-face communication. With the pandemic, individuals who have become isolated and lonely have continued their lives with the same sense of isolation, unable to overcome this impact. This habit of individuals, due to the time spent on social media, also affects their face-to-face communication with people around them. The amount of time spent on social media affects the time allocated by individuals living in the same household to interact with each other, leading to distance between them. In today's world, the concepts of new media, which are cited as reasons for the end of some marriages, can create arguments and contribute to divorces within families. The divergence of couples' focus, the decrease in the time they spend with each other, and the ease of reaching every individual through the boundlessness of social media platforms have become central to these arguments. In this study, the effects of Instagram, one of the social media platforms, on individuals' marital experiences were examined within the framework of Marshall McLuhan's theory of“Technological Determinism”and the concept of the“Global Village.”Ten couples were interviewed face-to-face, and 27 questions, approved by Istanbul Aydın University Ethics Committee and based on the“Social Media Addiction”scale, were directed to the participants.