The relationship between foreign language anxiety and language proficiency in elt
Yabancı dil kaygısı ve dil yetkinliği arasındaki ilişki
  1. Tez No: 829551
  2. Yazar: GAMZE KIZILTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı, Yabancı Dil Konuşma Kaygısı, Başarısızlık Korkusu, Yabancı Dil Yetkinliği, Davranış, Anxiety, Foreign Language Speaking Anxiety, Fear of failure, Foreign Language Proficiency, Attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yabancı dil kaygısı birçok araştırmacının üzerinde çalışma yaptığı bir kavramdır. İlaveten, dil kaygısının dil edinimi üzerindeki etkisi ihmal edilemez bir gerçektir. Üniversite öğrencileri için kaygıyı yenebilme becerisi, dili herhangi bir engele takılmadan öğrenebilmek için temel bir beceridir. Ayrıca, dil kaygısının olası nedenlerini anlamak da dil öğrenimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışma, yabancı dil kaygısı ile İngilizce öğretiminde üniversite öğrencilerinin dil yeterliliği arasındaki olası ilişkiyi araştırmaktadır. Bu araştırma, İstanbul'da bir vakıf üniversitesinin İngilizce Hazırlık Programları bölümünde yürütülmüştür. Araştırmacı, tanımlayıcı ve çıkarımsal bir nicel veri toplama yöntemi izlemiş ve yabancı dil kaygısı ile İngilizce öğretiminde üniversite öğrencilerinin dil yeterliliği arasındaki ilişkiyi anlamak için bir anket kullanmıştır. Çalışma, anketi uygulayan öğrencilerin 4 yeterlik düzeyinde gerçekleştirilmiştir. 162 öğrenci olup, toplam 2.000 öğrencinin bulunduğu İngilizce Hazırlık Programının tüm öğrencileri arasından seçkisiz olarak seçilmiştir. Araştırmada, 87 kadın, 70 erkek ve 5 söylememeyi tercih eden öğrenci yer almıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin dil seviyeleri, İngilizce Yeterlik Sınavı ile tespit edildi. Bulgular, yabancı dil kaygısı ile dil yeterliliği arasında ne olumlu ne de olumsuz bir ilişki olmadığını göstermiştir. Bu araştırma yabancı dil kaygısı ile öğrencilerin yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkiye ışık tutarak hem dil öğretmenleri hem de öğrenciler için çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Foreign language anxiety is a notion that many researchers have conducted studies on and the impact of language anxiety on language acquisition cannot be ignored. The ability to overcome the anxiety for university students is a fundamental skill to be able to learn the language without any barriers. Moreover, understanding the likely causes of language anxiety has also significant effect on language learning. This study investigates the likely relationship between foreign language anxiety and language proficiency in ELT. The study was carried out at a foundation university, English Preparatory School, in Istanbul, Turkey. The researcher pursued a descriptive and inferential quantitative data collection method and utilized a questionnaire to understand the relationship between foreign language anxiety and language proficiency in ELT. The study was performed with 4 proficiency level of students responding to the questionnaire. The sample size was 162 students, and they were randomly selected among the whole students of English Preparatory Program which has totally 2.000 students. 87 female, 70 male and 5 prefer not to say students took part in. Their language level was diagnosed through the English Proficiency Exam. The results indicated that there is no significant relationship between foreign language anxiety and language proficiency neither negatively nor positively. This study provides data for both language teachers and students by shedding light on the relationship of the foreign language anxiety and the proficiency level of the students.