Grieving schizophrenia: Impacts and coping with ambiguous loss among parents of adults diagnosed with schizophrenia
Şizofreni tanısı olan yetişkinlerin ebeveynlerinde belirsiz kayıp süreçleri, etkileri ve başa çıkma yolları
  1. Tez No: 829631
  2. Yazar: İREM KADİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Bakım Veren Yükü, Belirsiz Kayıp, Yas, Başa Çıkma, Schizophrenia, Caregiver Burden, Ambiguous Loss, Grief, Coping
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı, şizofreni hastası yetişkin çocuğuna bakım veren ebeveynlerin, yaşadığı bakım verme yüklerinden biri olarak görülen belirsiz kaybı nasıl deneyimlediklerini ve bununla nasıl başa çıktıklarını derinlemesine araştırmaktır. Bu amaçla, Ankara'daki şizofreni dayanışma dernekleri aracılığıyla 10 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilen veriler, nitel metodoloji yöntemlerinden biri olan refleksif tema analizi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda dört üst tema belirlenmiştir: nesnel yükler, öznel yükler, aile ve sosyal yaşama ilişkin yükler ve başa çıkma. Bulgular, katılımcıların çocuklarına ve kendi yaşamlarının farklı boyutlarına ilişkin belirsiz kayıp ve yas duygularını yaşadıklarını göstermiştir. Bu anlamda bulgular genel olarak ilgili literatürle tutarlıdır. Başa çıkma ile ilgili bulgular ise, çocuklarına bakım veren ebeveynlerin belirsiz kayıpla başa çıkmada kullandıkları işlevsel başa çıkma stratejilerinin önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore in depth how parents who care for their adult child with schizophrenia experience and cope with ambiguous loss, which is seen as one of the caregiver burdens experienced by caregivers. For this purpose, in-depth interviews were conducted with 10 participants, all members of the schizophrenia solidarity associations in Ankara. The data obtained from the participants with semi-structured interviews were analyzed by reflexive theme analysis, one of the qualitative methodology methods. As a result of the analysis, four superordinate themes were identified: objective burdens, subjective burdens, family & social burdens and coping. The findings showed that the participants experienced ambiguous loss and grief regarding their children and burdens in different dimensions of their own lives. In this sense, the findings are generally consistent with the relevant literature. The findings related to coping revealed the importance of functional coping strategies used by parents caring for their children in coping with ambiguous loss. The results are discussed and clinical implications and directions for future research are provided.