Türk sosyal güvenlik hukukunda kadın işçilere sağlanan haklar
Rights provided to women workers in Turkish social security law
  1. Tez No: 829715
  2. Yazar: DERYA TEMEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın işçi, Analık Sigortası, Türk Sosyal Güvenlik Hukuku, 7438, EYT, Female worker, Maternity Insurance, Turkish Social Security Law, 7438, EYT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnsan hayatı boyunca çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bireysel olarak karşılayamadığı ihtiyaçları ve karşılaştığı olumsuz durumları ortadan kaldırmak için çeşitli yollar denemiştir. Bunun neticesinde sosyal güvenlik fikri ortaya çıkmıştır. Sosyal güvenlik ihtiyacı tüm bireyler için vardır. Ancak bazı kesimlerin bu ihtiyaca daha fazla sahip olduğu görülmektedir. Bu durum sosyal güvenlik açısından bazı kesimlerin özel olarak korunması ihtiyacını doğurmuştur. Üç bölümden oluşan bu çalışmada sosyal güvenlik açısından korunması gereken gruplardan biri olan kadın işçilerin 5510 sayılı kanundan kaynaklanan hakları incelenmiştir. Birinci bölümde kavramsal çerçeve açıklanmıştır. İkinci bölümde kadınların özel olarak korunması ve analık sigortası kapsamında hakları anlatılmıştır. Son bölümde kadınların emeklilik şartları, 7438 sayılı kanun ve emeklilik şartının yerine getirilmesi için yapılan hizmet borçlanmalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
People come up against various kinds of threats. He tried different ways to remove the predicament and the needs to be which he can not provide individually. As a result the idea of“social security”comes up. Social security exists for all individuals. However, it is obvious that some segment of society need more. This circumstances creates a need for protection some private segments of society. In this study, which consists of three parts, the rights of female workers, one of the groups that needs to be protected in terms of social security, arising from the law no 5510 were examined. In the first chapter, the conceptual framework is explained. In the second part, the especially protection of women and their benefits within the scope of maternity insurance are explained. In the last section, women's retirement conditions, the law no 7438 and their creditings which paid to fulfill these conditions are described.