Öğretmenlerin mesleki öğrenmesi ile okul kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between teachers' professional learning and school culture
  1. Tez No: 829724
  2. Yazar: NİLAY KINAY KURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Mesleki Öğrenmesi, Okul Kültürü, Öğretmen Mesleki Gelişimi, Teachers' Professional Learning, School Culture, Teachers' Professional Development
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, öğretmenlerin mesleki öğrenmesi ile okul kültürü arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ili Bakırköy ilçesinde bulunan resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan 1745 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilmiş ve gönüllülük esasıyla araştırmaya 361 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı nicel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın verileri“Öğretmen Mesleki Öğrenme Ölçeği”ve“Okul Kültürü Ölçeği”ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için, normallik testi (Kolomogorov Smirnov), tanımlayıcı istatistikler (frekans analizi, betimsel istatistikler), bağımsız grup karşılaştırması (bağımsız örneklem t testi, One Way ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi, regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin mesleki öğrenmesinin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda, okul kültürünün öğretmenlerin mesleki öğrenmesinin yordayıcısı olduğu, mesleki öğrenme puanı ile okul kültürü puanı arasında pozitif yönde çok güçlü düzeyde ilişki olduğu, okul kültürü boyutlarından öğretmen iş birliği ve amaç bütünlüğünün mesleki öğrenmeyi pozitif yordadığı, işbirlikçi liderliğin mesleki öğrenmeyi negatif yordadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, öğretmenlerin mesleki öğrenmesini geliştirmek adına öğretmenlerin arasındaki amaç bütünlüğünü ve işbirliğini arttırıcı unsurların güçlendirilmesi için stratejiler geliştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the relationship between teachers' professional learning and school culture. The population of the study consisted of 1745 teachers working in public primary, secondary, and high schools in Bakırköy district of Istanbul city. The sample of the study consists of 361 teachers selected by simple random sampling and volunteering. The study is designed as a quantitative research based on the relational survey model. Data of the study were collected through the“Teacher Professional Learning Scale”and“School Culture Scale”. Normality test (Kolomogorov-Smirnov), descriptive statistics (frequency analysis, descriptive statistics), independent group comparison (independent sample t-test, One-Way ANOVA), Pearson Correlation Analysis, and regression analysis were used for the analysis of the data. As a result of the study, it is seen that teachers' professional learning is at a high level. In the study, it was found that school culture is a predictor of teachers' professional learning, there is a very strong positive relationship between professional learning score and school culture score. While teacher collaboration and goal congruence dimensions of school culture have a positive effect on professional learning, collaborative leadership has a negative effect on professional learning. Based on the obtained results, it is recommended to develop strategies to enhance the professional learning of teachers by strengthening elements that promote unity of purpose and collaboration among teachers.