6. sınıf öğrencilerinin kesir problemleri çözme sürecindeki üstbilişsel deneyimlerinin problem çözme performansına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of 6th grade students' metacognitive experiences in the process of solving fraction problems on problem solving performance
  1. Tez No: 829758
  2. Yazar: GİZEM SAKALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TÜRNÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstbiliş, Üstbilişsel Deneyim, Matematik, Ortaokul, Kesirler, Problem Çözme, Okul Türü, Öğrenci, Metacognition, Metacognitive Experience, Mathematics, Middle School, Fractions, Problem Solving, Type of School, Student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmada ortaokul altıncı sınıfa devam eden öğrencilerin kesirlerle ilgili problem çözme sürecindeki üstbilişsel deneyimleri ile problem çözme performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma, üstbilişin problem çözme sürecindeki rolüne üstbilişsel deneyimler noktasında katkı sağlamaktadır. Nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Aydın ilinin Söke ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada üç farklı ortaokul sosyoekonomik düzeyleri açısından yüksek- orta- düşük olacak şeklinde tabakalandırılarak belirlenmiştir. Çalışma toplam 116 altıncı sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Üstbilişsel Deneyim Ölçeği ve Kesir Problemleri Çözme Envanteri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 24 paket programı ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda altıncı sınıfa devam eden öğrencilerin üstbilişsel deneyimlerinin okulların sosyoekonomik düzeyine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Problem çözme sürecindeki öncül ve ardıl üstbilişsel deneyimler ile problem çözme performansı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin üstbilişsel deneyim toplam puanları ile problem çözme performansları arasında da pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak öğrencilerin rutin ve rutin olmayan problemleri çözme performanslarının da birbiri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the metacognitive experiences of the sixth grade students in the problem solving process about fractions and their problem solving performance was examined. The study contributes to the role of metacognition in the problem solving process in terms of metacognitive experiences. Quantitative research method was used and it was carried out in Söke district of Aydın province in 2022-2023 academic year. In the study, three different secondary schools were determined by stratification as high-middle-low in terms of socioeconomic levels. The study was conducted with a total of 116 sixth grade students. Metacognitive Experience Scale and Fraction Problem Solving Inventory were used as data collection tools. The obtained data were analyzed with the SPSS 24 package program. At the end of this study, it is aimed that the metacognitive experiences of the students attending the class show according to the type of school. A positive result was found between the antecedent and successive metacognitive experiences in the problem solving process and the problem solving performance. In addition, a positive correlation was found between their metacognitive experience total scores and their problem solving performance. In addition, it is aimed that their performance in solving routine and non-routine problems is related to each other.