Tıp fakültesi öğrencilerinde depresyon ve anksiyete ile irritabl barsak sendromu arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between depression and anxiety and irritable bowel syndrome in faculty of medicine students
  1. Tez No: 829778
  2. Yazar: TANSU SIVAKCIGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMİT SIRRI KETEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, İrritabl Barsak Sendromu, Öğrenci, Tıp Fakültesi, Anxiety, Depression, Irritable Bowel Syndrome, Student, Faculty of Medicine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızda Tıp Fakültesi Öğrencilerinde anksiyete ve depresyon düzeyleri ile İBS belirtileri arasındaki ilişkiyi değerlendirerek anksiyete ve depresyon düzeyleri ile aynı öğrencilerde gözlenen İBS bulguları arasındaki ilişkiyi analiz etmeyi amaçladık. Katılımcılara demografik verileri (yaş, cinsiyet, bulunulan sınıf, medeni durum ve ekonomik durum), klinik özellikleri (Kronik hastalık öyküsü, ilaç kullanma öyküsü, psikiyatrik hastalık öyküsü ve ailede İBS öyküsü), dışkılama alışkanlıkları, Beck depresyon ölçeği ve Beck anksiyete ölçeğini içeren anket online yöntem ile uygulandı. Sonuçları veri işleme formuna kaydedilerek analiz edildi. Elde ettiğimiz verilere göre tıp fakültesinde okuyan öğrencilerin ortalama yaşı 21,3±2,2 yıl ve kadın cinsiyet oranı %57,9'dur. Ailede İBS öyküsü olanların oranı %7,6 olarak saptandı. Katılımcıların %24,5'inde İBS varlığı tespit edildi. Ayrıca katılımcıların %65,5'inde klinik olarak değişen seviyelerde depresyon ve %68,8'inde ise yine klinik olarak değişen seviyelerde anksiyete varlığı tespit edildi. İrritabl barsak sendromu gelişmesi üzerinde etkili demografik verilerin yaş ve cinsiyet olduğu gözlendi (sırasıyla p=0,031 ve p=0,018). Kronik hastalık öyküsü, ailede İBS öyküsü, sürekli kullanılan ilaç öyküsü ve psikiyatrik hastalık öyküsü varlığında İBS görülme sıklığının arttığı saptandı (sırasıyla p=0,024, p=0,001, p=0,036 ve p=0,001). Depresyon ve anksiyete şiddeti arttıkça İBS görülme oranlarının da yükseldiği saptandı (p=0,001) Çalışmamız sonucunda tıp fakültesi öğrencilerinin İBS, depresyon ve anksiyete açısından taranması ve anksiyete ve depresyon saptananların ise İBS açısından ayrıca değerlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu konuda farkındalığın yüksek seviyede tutulması ve tıp fakültesinde eğitim hayatı boyunca bu durum ile ilgili eğitimler verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to evaluate the relationship between anxiety and depression levels and IBS symptoms in Medical Faculty Students and to analyze the relationship between anxiety and depression levels and IBS symptoms observed in the same students. Participants were asked to complete a questionnaire including demographic data (age, gender, current class, marital status and economic status), clinical characteristics (chronic disease history, medication history, psychiatric disease history and family history of IBS), defecation habits, Beck depression scale and Beck anxiety scale. It was applied via online method. The results were recorded and analyzed in the data processing form. According to the data we obtained, the average age of students studying at medical faculty is 21.3±2.2 years and the female gender ratio is 57.9%. The rate of those with a family history of IBS was found to be 7.6%. The presence of IBS was detected in 24.5% of the participants. Additionally, clinically varying levels of depression were detected in 65.5% of the participants and clinically varying levels of anxiety were detected in 68.8%. It was observed that the demographic data that had an impact on the development of irritable bowel syndrome were age and gender (p = 0.031 and p = 0.018, respectively). It was determined that the incidence of IBS increased in the presence of a history of chronic disease, a family history of IBS, a history of constantly taking medication, and a history of psychiatric disease (p=0.024, p=0.001, p=0.036 and p=0.001, respectively). It was determined that the incidence of IBS increased as the severity of depression and anxiety increased (p=0.001). As a result of our study, it was revealed that medical school students should be screened for IBS, depression and anxiety, and those with anxiety and depression should be evaluated separately for IBS. We think that awareness on this issue should be kept at a high level and training regarding this situation should be provided throughout the medical faculty.