Орто мектептин тарых програмасында 'россия' темасынын окутулушу (кыргызстан, казакстан, өзбекстан мисалында)
Ortaokul tarih programlarında 'Rusya' konusunun Öğretimi (Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan örneğinde)'
  1. Tez No: 829799
  2. Yazar: DAİRBEK DARÇİBAEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURATBEK KOCOBEKOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Okul ders kitapları, tarih öğretim müfredatı, tarihin ulusallaştırma, devlet ideolojisi, Rusya İmparatorluğu, School textbooks, history teaching curriculum, nationalization of history, state ideology, Russian Empire
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
XVIII-XIX yüzyıllarda Rus İmparatorluğu siyasi, ekonomik ve sömürgeci çıkarları sonucunda Orta Asya bölgesinde yaşayan halkları fethetmiştir. Bu konu tarih biliminde tartışmalara neden olan fırsatçı konulardan biridir. Sovyet döneminde söz konusu konuda devlet sansürü getirildi ve yalnızca resmi kabul edilen teoriler ve görüşler yayınlandı. Ancak Sovyet devletinin çöküşüyle birlikte tarih yazımı üzerindeki göreli sansür ortadan kalktı ve yeni görüşler resmi olarak yayımlanmaya başlandı. 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Orta Asya'daki Türk kökenli ülkeler ulus devlet kurma yoluna düştüler. Sonuç olarak, ulusal özelliklere uygun bir devlet ideolojisi geliştirerek propaganda yapılmaya başlandı. Ülkelerin resmi tarihçilik değişti ve ona verilen görevler de değişmişti. Ana konulardan biri, tarih bilincinin ve özbilincinin içinde şekillendiği Sovyet devletinin ideolojisine dalmış bireyi ve toplumu ulusal ideoloji ana akımına yönlendirmekti. Ulusal tarihçilik sürecinde birçok husus revize edilmiştir. Bunlardan biri de, Rus İmparatorluğu'nun 19. - 20. yüzyılın başlarında Orta Asya'daki faaliyetlerinin yansıması olan“Rusya”konusudur. Genellikle okul tarih ders kitaplarında resmi tarihçilikte sunulan görüşler ve teoriler konuyu basitleştirir ve siyasi hedef güçlendirilir. Kırgız ve Kazak devletlerinin eğitim programlarında ele alınan konu anlatılırken bazı bölge ve aşiretlerle ilgili olarak“temel şer”,“tarihi şartlara bağlılık”ve“mutlak şer”kavramları kullanılmışlardır. Kırgızistan ve Kazakistan'ın aksine Özbekistan, Rusya'nın Özbek hanlıklarına yönelik politikasını“mutlak kötülük”olarak nitelendiriyorlar. Özellikle imparatorluğun Orta Asya hanlıklarına yönelik sömürge politikasını“mutlak kötülük”olarak gösteriyorlar. Özbek halkının mülkleri (Orta Asya hanlıkları kastedilmektedir) askeri operasyonlarla neredeyse tamamen fethedildi ve bir sömürge politikası izlendiğini açıkça ilan ettiler. Bu tez çalışmasında Rus İmparatorluğu'nun sömürgeci yayılmacı politikasının günümüzde Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan'da okutulan tarih ders kitaplarındaki temsilini niceliksel, niteliksel ve görsel olarak, benzerlik ve farklılıkları analiz etmek için bilimsel literatürü kullanarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. viii
Özet (Çeviri)
In the XVIII-XIX centuries, the Russian Empire conquered the peoples inhabiting the Central Asian region as a result of political, economic and colonial interests. This topic is one of the opportunistic topics that cause controversy in historical science. In Soviet times, state censorship was introduced on the mentioned topic, and only theories and opinions that were considered official were published. However, with the fall of the Soviet state, the relative censorship of historical writing disappeared, and new views began to be officially published. The countries of Turkic origin in Central Asia, which gained independence in 1991, began to develop towards nation-states. As a result, in accordance with national characteristics, a state ideology was developed and propaganda was carried out. The official historiography has changed, and so have the tasks assigned to it. One of the main issues was to direct the individual and society, immersed in the ideology of the Soviet state, in which historical consciousness and self-consciousness had been formed, into the mainstream of national ideology. The teaching of history, which was the main element used in the dissemination of ideology, was overhauled and the history textbooks taught in schools were nationalized. In the process of nationalization, many issues were revised. One of them is the theme of“Russia”, namely, a reflection of the activities of the Russian Empire in Central Asia in the 19th - early 20th centuries. Usually, the views and theories presented in official historiography in school history textbooks simplify the topic, and the political goal is strengthened. The theme“Russia”is carefully presented in the teaching of the history of three neighboring and kindred countries within the theme. When describing the topic under consideration in the educational program of the Kyrgyz and Kazakh states, the concepts of“founded evil”,“dependence on historical conditions”and“absolute evil”were used in relation to some regions and tribes. Unlike Kyrgyzstan and Kazakhstan, Uzbekistan described Russia's policy towards the Uzbek khanates as“absolute evil.”In particular, they showed the empire's colonial policy towards the Central Asian khanates as“absolute evil”. The possessions of the Uzbek people (meaning the Central Asian khanates) were almost completely conquered by military operations and clearly announced the pursuit of a colonial policy. xii The thesis attempts to quantitatively, qualitatively and visually analyze the representation of the colonial expansionist policy of the Russian Empire in the history textbooks taught in Kyrgyzstan, Kazakhstan and Uzbekistan at the present time, using scientific literature to analyze similarities and differences.