El-bakara sûresi'nde i'râbın çeşitliliği ve anlama yansıması
Variety of i'rab and meaning reflection in Al-baqara sura
  1. Tez No: 829828
  2. Yazar: ABDULKADİR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Din, Emergency Medicine, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, İ'râbın Çeşitliliği (Teʿaddudu'l-İʿrâb), el-Baḳara Sûresi, İ'râbı İhtilaflı Yerler, İ'râbın Manaya Etkisi, Arabic Language and Rhetoric, Diversity of I'râb (Teʿaddudu'l-İʿrâb), Surah al-Baḳara, Controversial Places of I'rāb, Effect of I'rāb on Meaning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
el-Bakara Sûresi'nde İ'râbın Çeşitliliği ve Anlama Yansıması adlı tez çalışmamızda Arap dil kaidelerinin anlatılmış olduğu i'râb ilmi, el-Baḳara Sûresi üzerinden işlenmeye gayret edilmiştir. Bu çalışmada, hem el-Baḳara Sûresi'nin kapsamlı bir tanıtımı yapılmış, hem i'râbın ne olduğu, kısımları ve çeşitliliği üzerinde durulmuş, hem de el-Baḳara Sûresinin i'râbında çeşitlilik bulunan kısımları, detaylı bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamız giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş kısmı, araştırmamızın konusu, amacı, önemi, kapsamı ve sınırlılıkları ve kaynakların değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Bu bölümde el-Baḳara Sûresi'nin genel tanıtımı da yapılmıştır. Bu çerçevede sûrenin isimleri, fazileti, muhtevası ve sûrede bulunan isimler ve kullanım hâlleri ve sûrede bulunan fiiller ve kullanım hâlleri gibi konulara da değinilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde, i'râbın tanımı, türleri, nahvî tahlîl ve i'râb çeşitliliği meselesi hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca taaddüdünün sebeplerinden de bahsedilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümü ise tezimizin en kapsamlı ve sayfa sayısı olarak en uzun kısmını oluşturmaktadır. Bu bölüm, taradığımız İ'râbu'l-Ḳur'ân kitaplarında tespit edebildiğimiz ve irabında taaddüt bulunan yerlerle alakalı on üç başlıktan oluşmakta ve her başlık altında ihtilafa ya da taaddüde konu olan husus, ihtilaf konusu ve ihtilafa konu olan yerler başlıkları altında tahlil edilmektedir. Çalışmamız, i'râb çeşitliliği meselesini özetlediğimiz ve elde ettiğimiz bulguların dökümünü yaptığımız sonuç bölümü ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis titled“Diversity of I'rāb and Reflection of Understanding in Surah al-Baqara”, we tried to study the science of i'rāb, in which the Arabic language rules are explained, through the Surah al-Baḳara. In this study, a comprehensive introduction of al-Baḳara Surah was made, what the i'rāb is, its parts and its diversity were emphasized, and the parts of al-Baḳara Surah in which there are variations in i'rāb were tried to be revealed in detail. Our study consists of an introduction, two parts and a conclusion. The introduction part of our study consists of the subject, purpose, importance, scope and limitations of our research and evaluation of the sources. In this section, a general introduction of al-Baḳara Surah is also made. In this context, topics such as the names of the sura, its virtue, its content, the names and usage situations in the sura, and the verbs and usage situations in the surah are also touched upon. In the first part of our study, we tried to give information about the definition of i'râb, its types, nahvî analysis and the issue of i'râb diversity. The reasons for his commitment were also mentioned. The second part of our study is the most comprehensive and longest part of our thesis in terms of number of pages. This section consists of thirteen headings related to the places that we have identified in the I'râbu'l-Ḳur'an books we have scanned and where there is disagreement, and under each heading, the issue that is subject to controversy or disagreement is analyzed under the headings of the subject of controversy and the places that are subject to controversy. Our study is concluded with the conclusion section, where we summarize the issue of i'râb diversity and list the findings we obtained.