İslamiyet sonrası Türk minyatür sanatında figür tasvirleri
Figure descriptions in post Islamic Turkish miniature art
- Tez No: 830000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANSU ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Minyatür sanatı, tasvir yasağı, İslamiyet, dini etki, Miniature art, description ban, Islam, religious influence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Türk kitap sanatlarının arasında oldukça büyük bir öneme sahip minyatür sanatı, gelişim evresinin zirve dönemini Osmanlı Devleti'nin İslamiyet' e geçişi sonrasında yaşamıştır. İslamiyet sanatta tasvir yasağını da beraberinde getirmiştir. İslam dini gerçekliği yüksek tasvirleri yasaklamakta, bunun yerine soyut biçimleri önermektedir. Bahsi geçen bu düşünceyi benimsemiş düşünürler açısından da minyatür sanatının İslam dünyasında bu denli itibar ve rağbet görmesi bu yasaktan dolayıdır. Bu yüzdendir ki serbest olan bu sanat dalında, yapılan eserler içerik açısından oldukça zengindir. Bu eserlerde figür dağılımı resim sanatından farklı olarak ele alınmaktadır. Suret çiziminin yasaklanması sonucu figürlerde değişimler görülmektedir. Gerçekçilikten uzaklaşıp net kurallara tabi olmadan yapılan eserlerin genelinde bu durum görülmektedir. Bu tezde İslamiyet sonrası şahlanan minyatür sanatının tarihçesi ve önemine yer verilmiştir. Tasvir yasağı sonrası minyatür sanatının sosyal, kültürel ve dini açıdan etkileri incelenmiştir. Bu baskının soyutlama yoluyla yapılmış olan figürler üzerindeki etkisi örnek minyatürler üzerinden incelerek analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Miniature art, which holds great importance among the Turkish book arts, experienced its peak development period after the Ottoman Empire's conversion tо Islam. Islam brought with іt a prohibition оn depicting reality іn art, instead favoring abstract forms. For adherents оf this notion, the high regard and popularity оf miniature art іn the Islamic world can be attributed tо this prohibition. Consequently, within this free art form, the works produced are rich іn content. The distribution оf figures іn these works differs from that іn traditional painting. Due tо the ban оn representational drawing, changes can be observed іn the depiction оf figures. Departing from realism and adhering tо nо strict rules, this aspect іs commonly seen іn the majority оf the pieces. In this thesis, the history and significance оf miniature art that flourished after Islam are explored. The social, cultural, and religious impacts оf miniature art following the prohibition оn representation are examined. The influence оf this restriction оn abstractly rendered figures іs illustrated and analyzed through the presentation оf sample miniatures.