Salâh Birsel'in İstanbul-Paris adlı eserinde kelime grupları
Phrases in Salâh Birsel's literary work called İstanbul-Paris
  1. Tez No: 830077
  2. Yazar: KÜBRA ÖZDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY BÖLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Kelime, Kelime Grupları, Salâh Birsel, Söz Varlığı, Language, Word, WordGroup, Phrase, Vocabulary, Salâh Birsel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Dil, kültürü yansıtan ve insanın aynası olan bir varlıktır. Bir milletin yaşamına ışık tutan dil, kültürün oluşumuna ve yaşatılmasına önemli katkılar sunar. Dilin temel yapı taşı olan kelime, hayat kaynağıdır ve kültürün taşıyıcısıdır. Kelimeler, bir dili oluşturan ve dilin zenginliğini gösteren yapılardır. Türkoloji alanında bu konuda birçok çalışma yapılmıştır ve yapılmaya da devam etmektedir. Salâh Birsel, Türk diline ve söz varlığına yapmış olduğu katkılarla tanınan bir edebiyatçıdır. Eserlerindeki dil ve üslûp özellikleri, Türk diline yeni anlamlar kazandırmış ve kelime dünyasını zenginleştirmiştir. Birsel'in eserlerindeki kelime grupları, söz varlığı, Türkçeye özgün bir bakış açısı getirmiştir. Bu nedenle Salâh Birsel'in hayatı, eserleri, dil ve üslûp özellikleri üzerine yapılan bir araştırma önemlidir. Ayrıca Türkçenin cümle yapısı da incelenmesi gereken konulardan biridir. Kelime grupları, dilin kıvraklığını yansıtan duygu ve düşüncelerin bir araya gelerek oluşturduğu birimlerdir. Bu kelime grupları, dilin canlılığını ve ifade gücünü ortaya koyar. Salâh Birsel'in eserlerindeki kelime grupları ve dili kullanımındaki ustalığı, Türk diline değerli katkılar sunmaktadır. Bu nedenle Salâh Birsel'in İstanbul-Paris adlı eserinin kelime grupları açısından incelenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Salâh Birsel'in Türk edebiyatındaki yeri ve onun Türkçeye katkıları ele alınmıştır. Kelime grupları, iki veya daha fazla kelimenin belli bir düzen içinde bir araya gelerek anlam taşıyan ve genellikle bir düşünceyi, bir kavramı veya bir duyguyu ifade eden dil yapısıdır. Kelime grupları, tarihî unsurları ve kültürel değerleri taşıdığı için önemlidir. Salâh Birsel'in eserlerindeki canlı dil ve anlam zenginliği, Türk dilinin benzersiz tadını ortaya koymaktadır. Bu nedenle dilin ve kelime gruplarının doğru şekilde incelenmesi gerekmektedir. Dil unsurlarının doğru tanımlanması ve aydınlatılması bir sorumluluktur. İstanbul-Paris adlı eserde yer alan kelime gruplarının çeşitliliği, akıcı bir dil kullanımı ve Türkçenin özgün yapısı vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language is a structure that reflects the culture of the society and is a mirror of the human being. Language, which sheds light on the life of a nation, makes important contributions to the formation and maintenance of the culture of the society. The word, which is the warp and woof of language, is the source of life and the carrier of culture. Words are the structures that make up a language and show the richness of the language. Many studies have been done on this subject in the field of Turcology and there are still many more studies ongoing in this field. Salâh Birsel is a literator known for his contributions to the Turkish language and Turkish vocabulary. The linguistic and stylistic features of his works have brought new meanings to the Turkish language and enriched the vocabulary of the Turkish language. The word groups and vocabulary in Birsel's works brought a distinctive perspective to Turkish. For this reason, a research on Salâh Birsel's life, works, language and style characteristics is significant. In addition, the sentence structure of Turkish is one of the issues that need to be examined. Phrases are units formed by the combination of emotions and thoughts that reflect the flexibility of the language. These phrases reveal the liveliness, activity and expressive power of the language. The phrases in Salâh Birsel's works and his mastery in using the language make valuable contributions to the Turkish language. For this reason, it has become clear that Salâh Birsel's work titled Istanbul-Paris needs to be examined in terms of phrases. The importance of Salâh Birsel in Turkish literature and his contributions to Turkish are examined and discussed. Phrases are language structures where two or more words come together in a certain order, carrying meaning and generally expressing a thought, a concept or an emotion. Word groups are important because they include historical elements and cultural values. The active language and richness of meaning in Salâh Birsel's works reveal the unique taste of the Turkish language. For this reason, the language, words and phrases need to be examined correctly. Accurate identification and clarification of language elements are important responsibilities. In this study, the diversity of phrases in the work titled Istanbul-Paris, the use of a fluent language and the original structure of Turkish were tried to be emphasized.