The effect of job satisfaction and ethical behavior on organizational commitment among Babylon District Directorate of National Education
Babylon İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarında iş tatmini ve etik davranışın örgütsel bağlılığa etkisi
  1. Tez No: 830159
  2. Yazar: SAIF MOHAMMED HASAN AL-GBURI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELLA GULSHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Davranış, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, SPSS 26, Milli Eğitim, Ethical Behavior, Job Satisfaction, Organizational Commitment, SPSS 26, National Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, Irak'ın Babil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde ahlaki davranış ve iş tatmininin örgütsel bağlılığı nasıl etkilediği belirlenmeye çalışılmıştır. Irak'ın Babil kentindeki milli eğitim müdürlüğü çalışanları ve 126 işveren örneklemi, bu çalışmanın betimsel metodolojisinde kullanılan istatistiksel evren ve veri toplama araçları olarak hizmet etmiştir. Veriler çoklu regresyon yaklaşımı ve SPSS 26 uygulaması kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırmadaki üç hipotezin hepsinin doğruluğu kanıtlanmıştır. Bulgular, iş tatmini ve etik davranışın örgütsel bağlılığı etkilediğini göstermiştir. Ayrıca, çalışmanın sonuçları etik davranışın hem iş tatmini hem de örgütsel bağlılık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve iş tatmininin de örgütsel bağlılık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, milli eğitim müdürlüğü personeli arasında etik davranışın ve iş tatmininin teşvik edilmesinin örgütsel bağlılık düzeylerinin artmasına yol açabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, çalışanlar arasında moral ve iş tatminini arttırmak ve aynı zamanda personelin kurumda kalmasını ve performansını arttırmak isteyen kurum yöneticileri için önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Babylon District Directorate of National Education in Iraq sought to determine how moral conduct and work satisfaction impacted organisational commitment. The workers of the directorate of national education in Babylon, Iraq, as well as 126 samples of employers, served as the statistical population and the data collection instruments employed in this study's descriptive methodology. The data were analysed using the multiple regression approach and the SPSS 26 application. Three hypotheses in this investigation have all been proven correct. The findings indicated that job satisfaction and ethical conduct have an impact on organisational commitment. Also, results of the study showed that ethical behaviour had a positive effect on both job satisfaction and organizational commitment, and job satisfaction also had a positive effect on organizational commitment. These findings suggest that promoting ethical behaviour and job satisfaction among the directorate of national education staff may lead to increased levels of organizational commitment. These findings have significance for managers of organisations looking to increase morale and work satisfaction among employees while also increasing staff retention and performance.