Farklı bitki ekstraktları yüklenmiş polimerik yara örtü malzemesi tasarımı ve üretimi
Design and production of polymeric wound dressing loaded with different plant extracts
- Tez No: 830375
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BURÇİN PİŞKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Elektro-eğirme, yara örtüsü, uçucu yağ, poli(ε-kaprolakton), antibakteriyel aktivite, Electrospinning, wound dressing, essential oil, poly(ε-caprolactone), anti-bacterial activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsan vücudunun en büyük organı olan cilt, dış tehditlere karşı ilk koruyucu sistem olarak bilinir. Kazalar veya yanıklar ve diyabet gibi hastalıklar dahil olmak üzere birçok farklı faktör, cildin hasar görmesine neden olabilir. Cilt, mikroorganizmaların kontaminasyonunu önleme ve homeostazı sürdürme konusunda önemli bir rol oynar. Bu nedenle, ciddi bir yaralanma sonrasında yara iyileşmesini teşvik edebilecek bir yara örtü malzemesiyle cildi kaplamak önemlidir. Geleneksel yara örtü malzemeleri nispeten uygun fiyatlı ve yüksek emiciliğe sahiptir. Ancak, sadece çevre ve yara alanı arasında bir bariyer işlevi görürler ve ayrıca iyileşme sürecini teşvik etme konusunda eksiklikleri vardır. İyileşmeyi teşvik etmek ve yara alanını desteklemek için, fonksiyonel yara örtü malzemelerinin geliştirilmesine büyük ihtiyaç vardır. Elektro-eğirme, polimer solüsyonlarından fonksiyonel fiber yara yara örtü malzemelerinin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yara iyileşmesini teşvik eden bitki bazlı esansiyel yağlar, örneğin Calophyllum inophyllum (CIO) esansiyel yağı, iyileşme sürecini teşvik etmek için fiber yara örtü malzemesi olarak uygun bir polimerle elektro-eğirilebilir. Bu tez çalışmasında, yara örtü malzemesi olarak kullanılmak amacıyla Calophyllum inophyllum (CIO) esansiyel yağı yüklü poli(ε-kaprolakton) (PCL) fiber matların üretilmesi, karakterizasyonu ve in vitro değerlendirilmesi gerçekleştirilmiştir. Üretilen fiber matların yüzey morfolojisi, boyut dağılımı, ıslanabilirlik özellikleri, ilaç salım profili, antibakteriyel aktivitesi, sitotoksisite ve immünotoksisitesi değerlendirilmiştir. Farklı PCL/CIO oranına sahip yara örtü malzemelerinin ortalama fiber çapları PCL, PCL/CIO-2.5, PCL/CIO-5 ve PCL/CIO-7.5 için sırasıyla 0.9 ± 0.3 μm, 1.2 ± 0.2 μm, 1.3 ± 0.2 μm ve 1.5 ± 0.1 μm olarak belirlenmiştir. Üretilen fiber matların temas açı değerleri, yüzey ıslanabilirliğinin iyileştiğini gösterecek şekilde, CIO eklenmeyen PCL fiber matlara kıyasla azalmıştır. In vitro salım analizi sonucunda tüm PCL/CIO fiber matlarda sürekli ve kontrollü bir CIO salınımı gözlemlenmiştir. Üretilen fiber matların antibakteriyel aktivitesi, gram pozitif ve gram negatif bakteri suşlarında değerlendirilmiş ve saf PCL'ye kıyasla CIO'nun eklenmesiyle antibakteriyel aktivitenin arttığı gözlemlenmiştir. In vitro sitotoksisite değerlendirmesi sonucunda üretilen tüm fiber matların kontrole kıyasla hücre canlılığının arttığını ve sitotoksik etkisinin bulunmadığını göstermiştir. Bu tez çalışmasından elde edilen bulgular, CIO yüklü PCL elektro-eğirilmiş fiber matların doku mühendisliği ve rejeneratif tıp uygulamalarında kullanılma potansiyeli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Skin, as the largest organ of the human body, is known as the first protective system against external threats. Various factors including accidents or diseases such as burns, and diabetes can cause skin damage. The skin plays a crucial role in preventing microbial contamination and maintaining homeostasis. Therefore, it is essential to cover the skin with a wound dressing material that can promote wound healing after a serious injury. Traditional wound dressings are relatively affordable and highly absorbent. However, they merely serve as a barrier between the environment and the wound area, and they lack the ability to promote the healing process. To promote healing and support the wound area, there is a significant need for developing functional wound dressings. Electrospinning is commonly used to produce functional fiber wound dressings from polymer solutions. Essential plant-based oils that promote wound healing, such as Calophyllum inophyllum (CIO), can be electrospun with a suitable polymer to form a fiber wound dressing that promotes the healing process. This thesis project carried out the production, characterization, and in vitro evaluation of poly(ε-caprolactone) (PCL) fiber mats loaded with Calophyllum inophyllum (CIO) essential oil, aimed to be used as wound dressings. The surface morphology, dimensional distribution, wettability properties, drug release profile, antibacterial activity, cytotoxicity, and immunotoxicity of the produced fiber mats were evaluated. The average fiber diameters of the wound dressing materials with different PCL/CIO ratios were determined to be 0.9 ± 0.3 μm, 1.2 ± 0.2 μm, 1.3 ± 0.2 μm, and 1.5 ± 0.1 μm for PCL, PCL/CIO-2.5, PCL/CIO-5, and PCL/CIO- 7.5 respectively. The contact angle values of the produced fiber mats decreased compared to PCL fiber mats without CIO, indicating an improvement in surface wettability. In vitro release analysis resulted in a sustained and controlled CIO release in all PCL/CIO fiber mats. The antibacterial activity of the produced fiber mats was evaluated in both gram-positive and gram-negative bacterial strains and an increase in antibacterial activity was observed with the addition of CIO compared to pure PCL. In vitro cytotoxicity evaluation indicated an increase in cell viability for all produced fiber mats compared to the control and no cytotoxic effect was observed. The findings from this thesis project reveal the potential of CIOloaded PCL electrospun fiber mats in tissue engineering and regenerative medicine applications.