'hafif kognitif yıkım olan hastalardafonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme bulgularının araştırılması'
'investigation of functional magnetic resonance imaging findings in patients with mild cognitive impairment'
  1. Tez No: 830718
  2. Yazar: KEREM KEMİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ADA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Neurology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme, fMRG, hafif kognitif yıkım, dinlenme hali fMRG, task fMRG, konnektivite, sinir ağları, functional magnetic resonance imaging, fMRI, Mild Cognitive Impairment, resting state fMRI, task fMRI, connectivite, neural networks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinirbilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Sinirbilimler Bilim dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada hafif kognitif yıkım (HKY) olan bireylerle sağlıklı kontrollere, görsel oddball ve kelime türetme paradigmaları kullanılarak ve dinlenme halinde fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRG) ile hafif kognitif bozuklukla ilişkili işlevsel değişikliklerin değerlendirilmesi, bunun sonucunda tanı ve tedaviye katkılarının araştırılması hedeflenmektedir. Yöntem: Katılımcıların klinik değerlendirmeleri ve tanı süreçleri tamamlandıktan sonra HKY ve sağlıklı olarak iki gruba ayrılan katılımcılara sırasıyla dinlenim hali ve kelime türetme ve görsel oddball paradigmaları ile fMRG incelemeleri yapıldı. Elde edilen veriler etkilenen sinir ağları ve işlevsel aktivite değişikliklerini saptamak için SPM tabanlı CONN toolbox kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Dinlenim halinde olağan durum ağı (Default Mode Network-DMN)'nda anlamlı aktivite azalması HKY grubunda gözlenmiştir. Kelime türetme görevi sırasında prekuneus, singulate girus, interkalkarine korteks, suprakalkarine korteks gibi kelime tanıma ve asosiyasyon alanlarında, görsel oddball görevi sırasında ise frontal alanların, sol interkalkarine korteksin ve sol kuneal korteks gibi kompleks işlevler ve görsel süreçleri kontrol eden yapılarda HKY grubunda istatiksel olarak anlamlı aktivite azalması gözlemlenmiştir. Sonuç: fMRG ve konnektivite analizleri HKY tanısında ve mekanizmaların anlaşılmasında yararlı olabilir ve görev tabanlı fMRG analizleri dinlenim haline göre daha fazla tanımlayıcıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to evaluate functional neural network changes associated with mild cognitive impairment (MCI), using resting state and visual oddball and word generation paradigms using functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI). Method: After the clinical evaluations and diagnostic processes of the participants were completed, the participants who were divided into two groups as MCI (20) and healthy controls (17) were examined with the resting state fMRI, word generation task and visual oddball task fMRI respectively. All data analyzed with SPM based CONN toolbox to found affected neural networks and functional activity changes in MCA. Results: It has found statistically significant decreasing activity in DMN in MCI group. During the word generation task, decreased activity was found in the precuneus, singulate gyrus, intercalcarine cortex and supracalcarine cortex, which is responsible for word recognition and frontal areas, also decreased activity found in structures control visual and complex functions such as frontal areas, left intercalcarine cortex and left cuneal cortex during visual oddball task. Generally less functional activity was found in the MCI group. Conclusion: fMRI and connectivity analyze could be useful in the diagnosis and understanding of MCI. Task based fMRI is more descriptive than resting state fMRI.