The outer space as a domain of competition and cooperation from the Cold War to today
Soğuk Savaş'tan günümüze rekabet ve işbirliği alanı olarak uzay
- Tez No: 830822
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: uzay çalıĢmaları, uzay hukuku, Artemis AntlaĢmaları, uzay çağı, uzayda uluslararası rekabet, space activities, space law, Artemis Accords, space age, international competition in outer space
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
20. yüzyılda yaĢanan teknolojik ve bilimsel geliĢmeler sayesinde uzay keĢifleri mümkün hale gelmiĢtir. 1957 yılında Sovyetler Birliği Sputnik-1 isimli ilk yapay uyduyu uzaya göndererek Uzay Çağı'nın baĢlangıcının ilk sinyalini vermiĢtir. Soğuk SavaĢ döneminde egemen görüĢ, uzay faaliyetlerini askeri bir perspektifle ele almak ve uluslararası düzeyde silah kontrolü arayıĢında bulunmaktı ve bu durum Amerika BirleĢik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında jeopolitik bir rekabete dönüĢtü. Neoliberal ekonomi politikalarının 1980'li yıllarda ortaya çıkıĢı ve Soğuk SavaĢ'ın sona ermesiyle birlikte, uzay ticarileĢmiĢtir. Uzay sektörüne yatırımlar, devletlerin yanı sıra özel Ģirketleri ve diğer geliĢmiĢ/geliĢmekte olan ülkeleri de içine alacak Ģekilde geniĢlemiĢ ve böylelikle çok kutuplu bir uzay endüstrisi ortaya çıkmıĢtır. 2000'li yılların baĢından itibaren Rusya ve Çin, Amerika BirleĢik Devletleri'nin tek kutuplu bir dünya düzeni oluĢturma çabasına meydan okumuĢ ve bu durum uzay alanında da jeopolitik olarak karĢı karĢıya gelmelerine yol açmıĢtır. Amerika BirleĢik Devletleri, 2017 yılında Artemis programını baĢlatmıĢ ve programı geliĢtirme sürecinde ise uluslararası iĢbirliğini teĢvik etmeyi hedeflemiĢtir. Amerika BirleĢik Devletleri Artemis AnlaĢmaları aracılığıyla, politikalarını uygulamak için katılan devletleri kendi kurallarına uymaya zorlamayı amaçlamıĢtır. Bu tez, uzay keĢfinin Soğuk SavaĢ'tan günümüze kadar nasıl geliĢtiğini ve ilerlediğini incelemektedir. Ayrıca, 21. yüzyılda küresel rekabet dinamiklerinin uzay politikasını nasıl Ģekillendirdiğini ele almaktadır. Bu tez uzaydaki rekabetin yüksek olasılıkla artacağına iĢaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the 20th century, breakthroughs in technology and science enabled remarkable space exploration. The Soviet Union launched Sputnik-1, the first artificial satellite, in 1957,signaling the beginning of a new phase called the Space Age. The dominant view during the Cold War era was to view space activities from a military perspective, while seeking arms control at the international level. In the end, it turned out to be a geopolitical competition between the United States and the Soviet Union. With the advent of neoliberal economic policies in the 1980s and the end of the Cold War, space became commercialized. Investment in the space sector expanded beyond states to include private companies and other developed and developing countries. As a result, a multipolar space industry began to emerge. Since the early 2000s, Russia and China have challenged the United States' efforts to establish a unipolar world order, leading to geopolitical confrontations that extended into space. The United States launched the Artemis program in 2017, with the goal of fostering international cooperation during its development. Through the use of Artemis agreements, the United States sought to enforce its policies by forcing participating states to adhere to its guidelines. This thesis examines how space exploration has evolved and progressed from the Cold War to the present. It also examines how global competitive dynamics are shaping space policy in the 21st century. It suggests that competition in space is likely to increase.