Latinlere borçlu Türklere tutsak bir imparatorluk: V. Ioannes Palaiologos (1354- 1391) döneminde bizans
An empire captive to the Turks, indebted to the latins: Byzantine empire during the reign of Ioannes V. Palaiologos (135 4 1391)
- Tez No: 830993
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ioannes V Palaiologos, Byzantium, Ottoman, Latin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
XIV. yüzyıl Bizans Tarihi'nde büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığı bir dönemdir. Bu yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun gerileme ve çöküşünün de başladığını söyleyebiliriz. Yüzyılın ikinci yarısı büyük oranda V. Ioannes Palaiologos egemenliğinde geçmiştir. V. Ioannes Palaiologos'un imparatorluk dönemi sürekli toprak kayıplarının yaşandığı ve imparatorluk gelirlerinin de buna eşlik ettiği bir dönemdir. Bu dönemde Bizans İmparatorluğu“imparatorluk”vasfını yitirmiştir. V. Ioannes Palaiologos Latinlerin ticari kaygılarla sürekli artan baskısı ve yükselen güç Osmanlıların fetihleri karşısında Katolik dünyasından yardım almak için büyük çaba sarf etmiştir. İmparatorluğu yıkımdan kurtarmanın çaresini Batı'da gören V. Ioannes, Türklere karşı bir Haçlı Seferi düzenlenmesini sağlayabilmek için bizzat Roma'ya gitmiş ve Katolikliği kabul etmiştir. Olası tüm riskleri alarak çıktığı Roma yolculuğunun sonunda Bizans siyaseti büyük bir değişim yaşamıştır. Katolik dünyasından yardım alamayan V. Ioannes, Osmanlıların vasalı haline gelmiştir. Bu durum hayatının sonuna kadar devam edecektir. Bu yönüyle Bizans'ın gerileme ve çöküşü aynı zamanda Osmanlıların kuruluş ve gelişimi sürecine işaret etmektedir. Bu çalışmanın amacı V. Ioannes Palaiologos dönemindeki Bizans'ın durumunu, Batı ve Türkler ile ilişkileri ortaya koymaktır. Anahtar Kelimler: V. Ioannes Palaiologos, Bizans, Osmanlı, Latin
Özet (Çeviri)
century is a period of great change and transformation in Byzantine history. We can say that the decline and collapse of the Byzantine Empire also began in this century. The second half of the century passed largely under the rule of Ioannes V Palaiologos. The imperial period of Ioannes V Palaiologos was a period of constant territorial losses, accompanied by the losses i n imperial revenues. During this period, the Byzantine Empire lost its status as an empire In the face of the ever increasing pressure of the Latins due to commercial concerns and the conquests of the rising power Ottomans, Ioannes V Palaiologos made great efforts to get help from the Catholic World. Seeing the means of saving the empire from destruction in the West, Ioannes V personally went to Rome and converted to Catholicism, in order to organize a Crusade against the Turks. At the end of his jour ney to Rome, which he embarked on by taking all possible risks, Byzantine policy underwent a major change. Ioannes V, who could not receive help from the Catholic World, has become a vassal of the Ottomans. This state of affairs will continue for the rest of his life. In this respect, the decline and fall of Byzantium also points to the establishment and development process of the Ottomans. The aim of this study is to reveal the state of affairs of Byzantium during Ioannes V Palaiologos' reign and its rela tions with the West and the Turks.