Dijital liderlik ve örgütsel zekanın dijital örgütsel dönüşüm üzerindeki etkisi: Bir uygulama
  1. Tez No: 831074
  2. Yazar: İZZET DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Liderlik, Dijital Örgütsel Dönüşüm, Örgütsel Zekâ, Dijitalleşme, Liderlik, Digital Leadership, Digital Organizational Transformation, Organizational Intelligence, Digitalization, Leadership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Gün geçtikçe dijitalleşen dünyamızda, örgütlerin dijital dönüşümlerini tamamlamak için yeni bir liderlik tarzına ihtiyaç duyulmuştur. Özellikle covid-19 salgını ile birlikte örgütlerin dijital dönüşümü kaçınılmaz hale gelmiştir. Örgütsel zekânın, örgütlerin başarılı bir şekilde dijital dönüşüm sürecine girmeleri için önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir. Bu süreçte dijital liderlik, örgütlerin dijital dönüşümünü yönetmek için gerekli olan yetenekleri ve özellikleri sergilemektedir. Örgütsel zekâ, dijital liderliğin dijital örgütsel dönüşüm sürecindeki etkisini belirlemek için bir faktör olarak ortaya çıktığı düşünülerek bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma; Konya'da ambalaj sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalışan 104 personele çevrim içi anket yapılarak gerçekleşmiştir. Araştırmanın amacı yeni bir liderlik tarzı olan dijital liderlik, dijital örgütsel dönüşüm ve örgütsel zekâ kavramlarını detaylı olarak incelemektir. Araştırma kapsamında kullanılan ölçeklerden elde edilen veriler bilgisayar ortamına girilerek SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 27.00 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada; dijital liderlik, dijital örgütsel dönüşüm ve örgütsel zekânın kavramları incelenerek bazı analizler yapılmıştır. Çalışmada ortaya çıkan bulgular doğrultusunda dijital liderlik ve örgütsel zekâ kavramlarının dijital örgütsel dönüşüm ile arasında pozitif yönde ilişki olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca örgütsel zekâsı yüksek örgütlerin dijital örgütsel dönüşümlere daha çabuk uyum sağladığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our increasingly digitalized world, a new leadership style has been needed to complete the digital transformations of organizations. Especially with the corona virus pandemic, the digital transformation of organizations has become inevitable. It is believed that organizational intelligence is an important factor for organizations to successfully enter into the digital transformation process. In this process, digital leadership demonstrates the abilities and characteristics necessary to manage the digital transformation of organizations. This study was carried out considering that organizational intelligence emerged as a factor to determine the impact of digital leadership in the digital organizational transformation process. This research was conducted by conducting an online survey to 104 employees working in a company operating in the packaging sector in Konya. The aim of the research is to examine the concepts of digital leadership, digital organizational transformation and organizational intelligence, which is a new leadership style, in detail. The data obtained from the scales used in the scope of the research were entered into a computer environment and analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 27.00 program. In the research, some analyses were made by examining the concepts of digital leadership, digital organizational transformation and organizational intelligence. In line with the findings of the study, it has been concluded that there is a positive relationship between the concepts of digital leadership and organizational intelligence and digital organizational transformation. Dec. In addition, it has been concluded that organizations with high organizational intelligence adapt to digital organizational transformations faster.